Německo: Berlínská policie vyklidila propalestinský protestní tábor

29. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Demonstranti před budovou německého kancléřství už dva týdny požadují ukončení dodávek německých zbraní do Izraele. Policie uvedla, že demonstranti opakovaně porušovali omezení.

Německá policie v pátek vyklidila propalestinský protestní tábor, který byl od začátku dubna zřízen před budovou kancléřství v Berlíně.

Tábor se skládal z asi 20 stanů, ve kterých žilo asi 20 lidí, kteří požadovali ukončení německých dodávek zbraní izraelské armádě a to, co nazývají "kriminalizací" palestinského hnutí solidarity, a zároveň prováděli další aktivity, jako jsou workshopy.

"Německo musí skoncovat s vývozem zbraní a přestat umožňovat izraelskou genocidu, hladomor, blokádu, bombardování," řekl DW organizátor protestů Jara Nassar. "Všechno to musí skončit."

Policie uvedla, že demonstranti opakovaně porušovali omezení, například ta, která chránila zelené plochy, a páchali trestné činy, včetně podněcování k nenávisti a používání protiústavních symbolů a zakázaných sloganů.

"V tuto chvíli nelze zaručit ochranu shromáždění, protože veřejná bezpečnost a pořádek jsou výrazně ohroženy," uvedla policejní mluvčí Anja Dierschke.

Co na to protestující?

"Jsme tu už dva týdny. Byli jsme mírumilovní, ale každý den nás obtěžovala policie, která nám dávala ta nejhloupější omezení," řekl Nassar.

"Zakázali nám používat jazyky, které nejsou němčina nebo angličtina, kriminalizovali naše modlitby, naše písně, naše workshopy a nyní jejich oficiální zdůvodnění je, že jsme měli pohovku, která poškozovala trávu... VNěmecku je poškozování trávníku horší než páchání genocidy."

Izrael odmítl obvinění, že jeho probíhající vojenská operace v Gaze, která je podle něj zaměřena na zničení palestinské militantní skupiny Hamás, představuje genocidu.

Při teroristických útocích Hamásu na Izrael 7. října bylo zabito více než 1 200 lidí a více než 200 rukojmích bylo uneseno, z nichž více než 130 zůstává v zajetí.

Hamás je Německem, USA a dalšími zeměmi označován za teroristickou organizaci.

Co na to policie?

Policie uvedla, že snahy o vyklizení tábora začaly pokojně, ale když asi 150 policistů začalo bourat stany, další lidé se solidárně připojili k protestujícím, přičemž asi 100 lidí se shluklo a odmítlo odejít.

Policisté začali odvádět demonstranty jednoho po druhém, ale stále se jim nepodařilo je všechny vystěhovat do pátečního brzkého odpoledne.

Tváří v tvář obviněním z policejního násilí mluvčí DW řekl: "Pokud lidé nevyhoví žádosti o odchod, nejsou připraveni vstát, nevyhoví žádostem, pak několik kolegů podnikne kroky a odnesou osobu pryč. Jedná se o donucovací opatření, které je chráněno zákonem."

Organizátor protestů Nassar řekl: "Svoboda projevu a svoboda shromažďování v Německu neexistuje pro lidi, kteří projevují solidaritu s Palestinou."

Protesty a vyklizení tábora přišly poté, co podobné demonstrace vedly ke střetům s policií v amerických kampusech a také v Paříži na začátku týdne.

"Díváme se na to, co se děje v USA, s obdivem... Není důvod se domnívat, že bychom teď měli přestat," řekl Udi Raz, doktorand na berlínské Svobodné univerzitě a člen sdružení Židovský hlas za mír, které se označuje za "progresivní židovskou antisionistickou organizaci".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
976

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2024