Podle Saúdské Arábie zemřelo během extrémních veder nejméně 1300 poutníků na hadždž

24. 6. 2024

čas čtení 3 minuty
 

Rijád uvádí, že více než čtyři pětiny z nich neměly povolení k vykonání pouti do Mekky, kde teploty dosáhly 51,8 °C

 
Nejméně 1 300 lidí zemřelo během pouti hadždž, která se konala za velkých veder, uvedla Saúdská Arábie a dodala, že většina zesnulých neměla oficiální povolení.

V Řecku a v Itálii trvají vedra, která ohrožují turistický ruch, uvedl rozhlas BBC.

 
"Počet úmrtí bohužel dosáhl 1 301, přičemž 83 % z nich nemělo povolení k vykonání hadždže a šli dlouhé vzdálenosti pod přímým slunečním světlem, bez odpovídajícího přístřeší nebo pohodlí," uvedla oficiální saúdskoarabská tisková agentura (SPA).

Sčítání z minulého týdne, které zpracovala agentura Agence France-Presse na základě oficiálních prohlášení diplomatů, uvádělo více než 1 100 obětí. Arabští diplomaté agentuře AFP sdělili, že z Egypťanů zemřelo 658 osob, z toho 630 neregistrovaných poutníků.

Rijád se k úmrtím veřejně nevyjádřil a až do neděle neuvedl vlastní počet mrtvých. V pátek však vysoký saúdský představitel uvedl počet 577 mrtvých za dva nejrušnější dny hadždže: 15. června, kdy se poutníci shromáždili k několikahodinovým modlitbám na žhnoucím slunci na hoře Arafát, a 16. června, kdy se účastnili rituálu "kamenování ďábla" v Mině.

Saúdský ministr zdravotnictví Fahd al-Džalajel v neděli označil letošní zvládnutí hadždže za "úspěšné", informovala agentura SPA.

Uvedl, že se snažili zvýšit povědomí veřejnosti o nebezpečí extrémního horka, a dodal: "Nechť Alláh odpustí a smiluje se nad zemřelými. Upřímnou soustrast jejich rodinám."

Hadždž je jedním z pěti pilířů islámu, který musí alespoň jednou za život absolvovat všichni muslimové, kteří na to mají prostředky. Saúdští představitelé uvedli, že letos se ho zúčastnilo 1,8 milionu poutníků, což je podobný počet jako loni, a že 1,6 milionu jich přišlo ze zahraničí.

Již několik let připadají tyto převážně venkovní rituály na horké saúdské léto. Letos se teploty v Mekce vyšplhaly až na 51,8 °C.

V sobotu egyptský premiér Mostafa Madbouly nařídil odebrat licence 16 společnostem působícím v oblasti cestovního ruchu a jejich manažery předal státnímu zástupci kvůli nelegálním poutím do Mekky, uvedl egyptský kabinet.

Uvedl, že nárůst počtu úmrtí neregistrovaných egyptských poutníků pramení z toho, že některé společnosti "organizovaly programy hadždže s využitím osobního návštěvnického víza, které jeho držitelům brání ve vstupu do Mekky" oficiální cestou.

Povolení k hadždži se přidělují zemím na základě systému kvót a jednotlivcům se rozdělují losováním.

I pro ty, kteří je mohou získat, jsou vysoké náklady podnětem k tomu, aby se pokusili o hadždž bez povolení, ačkoli riskují zatčení a deportaci, pokud budou přistiženi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2203

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2024