Teenageři byli ve Francii obviněni z plánování útoku na židovské cíle

24. 6. 2024

čas čtení 1 minuta
Francouzští prokurátoři obvinili devatenáctiletého muže a mladíka z pařížského regionu z plánování "teroristického" útoku na židovské cíle, řekl v pátek agentuře AFP soudní zdroj.

I když nebyly zveřejněny žádné podrobnosti o této dvojici, francouzští protiterorističtí vyšetřovatelé vyjádřili zvýšené znepokojení nad nízkým věkem některých podezřelých, kteří byli v posledních měsících zadrženi za plánování ozbrojených útoků.

Devatenáctiletý mladík byl obviněn z "teroristického spiknutí" za účelem spáchání útoků a "získávání a držení zbraní pro teroristický podnik", uvedl soudní zdroj pod podmínkou anonymity.

Mladík mladší 18 let byl zadržen 13. června, uvedl zdroj.

Dvojice navázala kontakt na sociálních sítích a plánovala "násilnou akci zaměřenou zejména na židovské cíle," uvedl zdroj, aniž by poskytl podrobnosti o spiknutí.

Protiterorističtí vyšetřovatelé tvrdí, že v posledních měsících je stále více mladých lidí zadržováno kvůli přípravě útoků.

"Je to nezbytně znepokojivý jev," řekl ve středu při slyšení hlavní protiteroristický prokurátor Olivier Christen.

Francouzští politici také odsoudili rostoucí počet útoků na židovskou komunitu v zemi, která je největší mimo Izrael a Spojené státy.

Rozhořčení vyvolalo znásilnění dvanáctileté židovské dívky v parku na předměstí Paříže minulou sobotu. Dva třináctiletí chlapci byli obviněni ze znásilnění a antisemitských urážek.

V Paříži a dalších francouzských městech se konalo několik protestních shromáždění kvůli tomuto případu, který přichází v době, kdy se Francie připravuje na celostátní volby, v nichž krajně pravicová strana Národní sdružení dosáhne velkých zisků.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2372

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2024