Jemenští Húsiové potopili loď s ruským uhlím

24. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Řecká obchodní loď Tutor, která převážela ruské uhlí, se potopila poté, co na ni v Rudém moři zaútočili jemenští rebelové, hlásí Interfax s odvoláním na britský Úřad pro námořní obchodní operace (UKMTO).

Úřad upřesnil, že loď pro přepravu sypkého nákladu byla ostřelována 12. června 120 km jihozápadně od přístavního města Hudajdá. Po útoku byla posádka lodi evakuována na americký raketový křižník Philippine Sea a samotná loď pro přepravu sypkého nákladu byla ponechána svému osudu. Jeden z členů posádky, který byl pravděpodobně ve strojovně lodi, je stále nezvěstný.

Útok Houthiů na Tutora byl potvrzen americkým Centrálním velitelstvím (CENTCOM). "Bezpilotní prostředek... zasáhl v Rudém moři obchodní loď Tutor plující pod liberijskou vlajkou, vlastněnou a provozovanou Řeckem... Náraz vedl k poškození strojovny," uvedla americká armáda v prohlášení. Na loď bylo také vypáleno několik protilodních střel, které však nezasáhly cíl.

Loď pro přepravu sypkého nákladu Tutor s nosností 82 tisíc tun postavená v roce 2022 plula z ruského přístavu Usť-Luga do Jordánska. Stal se druhou obětí Húsiů - v březnu se v důsledku útoku potopila loď pro přepravu sypkých materiálů Rubymar s 20 tisíci tunami dusíkatých hnojiv na palubě.

Poté jemenští povstalci zaútočili protilodními střelami na nákladní loď Verbena, která patřila Ukrajině, ale provozovalo ji Polsko. Loď zachvátil požár a začala se potápět u pobřeží Adenského zálivu, jeden z námořníků byl vážně zraněn.

Jemenští povstalci, kteří ovládají významnou část Jemenu včetně hlavního města Sanáa, začali v listopadu 2023 útočit drony a raketami na obchodní lodě proplouvající kolem pobřeží země. Dělají to v reakci na vojenskou operaci, kterou Izrael zorganizoval v pásmu Gazy. Na konci května vůdce Húsiů Abdul-Malik al-Húsí řekl, že již stříleli na asi 130 lodí, a slíbil, že zvýší frekvenci útoků.

Húsiové se zároveň dohodli s diplomaty z Ruska a Číny, že nebudou útočit na jejich lodě. Bezprostředně poté však povstalci vypálili raketu na loď čínské společnosti M/V Huang Pu, která připlouvala z ruského přístavu a pravděpodobně vezla ruskou ropu.

V Rudém moři a Adenském zálivu se nachází skupina válečných lodí západních zemí, které chrání civilní lodě v těchto vodách před útoky Húsiů. Ruské ministerstvo zahraničí odsoudilo Spojené státy a Velkou Británii za to, že jejich válečné lodě útočí na jemenské povstalce. Rusko a Čína uvedly, že Rada bezpečnosti OSN takové útoky neschválila.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2720

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2024