Putinova nadace přiděluje granty, aby se děti místo prázdnin učily modlit a hledat miny

24. 6. 2024

čas čtení 2 minuty
Prezidentský grantový fond určil vítěze druhé soutěže mezi projekty na organizaci dětské rekreace. Kanál "Můžeme to vysvětlit" zjistil, že většina schválených žádostí zahrnuje trávení prázdnin ve vojensko-vlasteneckých táborech, kde se děti budou učit modlit a zacházet se zbraněmi.

Projekt "Ruský duch" má za cíl bojovat proti "závislosti na gadgetech" mezi mladou generací z Petrohradu a Leningradské oblasti. Ve "vlasteneckém pravoslavném táboře" v Pskovské oblasti budou děti chráněny před "smazáním hranic genderových rolí", budou vyučovány modlitbám a "tradičním hodnotám" a také budou "bránit svou rodnou zemi a bránit ideály své rodné kultury". Program počítá s vojenským výcvikem. Mentory budou kněží a účastníci války na Ukrajině.

Dalším projektem je posílání dětí do okupované části Luhanské oblasti Ukrajiny. Organizátoři zřejmě nabídnou okamžité vyzkoušení získaných dovedností v praxi: "Země je doslova poseta následky nepřátelských akcí," uvádí se v popisu projektu.

Děti budou také poslány na okupovaný Krym, který je nyní pravidelně ostřelován ozbrojenými silami Ukrajiny. Studentům je přislíbeno setkání se "slušnými lidmi" a oslavy u příležitosti 10. výročí anexe poloostrova. Prokremelští ideologové a propagandisté jim navíc vysvětlí, jak se nestat "oběťmi informační války".

Projekt Ruské geografické společnosti v čele se Sergejem Šojguem "100 spolehlivých faktů o Novorusku pro generaci Z" získal od nadace 10 milionů rublů. Organizátoři chtějí děti donutit, aby místo dovolených hledaly "unikátní historické a geografické materiály potvrzující neoddělitelnou vazbu mezi Novoruskem a Ruskem".

V listopadu loňského roku Vladimir Putin na zasedání Světové ruské lidové rady řekl, že na vzdělávání mladé generace Rusů by se měli podílet nejen učitelé a rodiče, ale také náboženské osobnosti, stejně jako sportovní a vojensko-vlastenecké organizace. Podle hlavy státu pouze takový přístup zachová "svobodné lidi, kteří chápou svou odpovědnost vůči dnešku i budoucím generacím". "Být Rusem je především zodpovědnost za záchranu Ruska... a v tom spočívá skutečné vlastenectví," zdůraznil tehdy Putin.

Místopředsedkyně vlády Ruské federace Taťána Golikovová v únoru uvedla, že systém vlastenecké výchovy v Rusku do konce roku 2024 pokryje asi 72 % dětí a mladých lidí ve věku od 5 do 19 let.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1994

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2024