Trestní odpovědnost dětí

30. 4. 2009 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Když jsem si dnes přečetl informaci o hlasování o trestním kodexu a o novele komunistických poslankyň, která chce vrátit trestní odpovědnost zpět na 14 let kvůli sexu dětí, trochu jsem se zamyslel.

Především dítě je biologicko-medicínský pojem. Jsou to lidé mezi narozením a 18ti lety. Pokud si myslí někdo, že jejich sexuální život se řídí zákonem, tak jednoznačně jako lékař musím prohlásit, že ne. Řídí se hormonálními hladinami a udělat s tím příliš mnoho jednak nejde a za druhé to nemá smysl.

Hranice "legálního" sexu se pohybují cca v diferenci několika let po světě. Někde je legální ve 13, jinde v 16, jinde je to jedno a nikdo rodné číslo nezkoumá.

Co je ovšem mnohem větší problém, ač související, je trestná činnost dětí. A tam nejde o spor o 15 či 14 let. Těm dětem je často okolo deseti let. A o tomto problému by se měla vést veřejná debata. Ten je skutečně velmi aktuální.

Paní poslankyně Bebarová a Konečná pokud chtějí něco posunout v tomto smyslu jsou ty, které mohou věřejnou diskusi vyvolat. Jistě by byla potřebná. Pokud věci půjdou tímto směrem jako dosud, budeme mít desetileté vrahy na svobodě a rodiče nebo učitele zavřené za facku.

0
Vytisknout
10649

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2009