KDU-ČSL vystupuje proti násilí v Sýrii

11. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva KDU-ČSL

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odsuzuje násilný postup syrského režimu vůči demonstrantům a svolává na čtvrtek 12. května od 17.30 hodin demonstraci před syrské velvyslanectví v Praze.

Téměř dva měsíce demonstrují Syřané proti autoritativnímu režimu prezidenta Bašara Asada. Demonstranti požadují konec autoritativního režimu rodiny Asadů, občanské svobody a skoncování s korupcí v zemi. Bezpečnostní jednotky drtí odpor v syrských městech a střílejí při tom do demonstrantů lehkými i těžkými zbraněmi. Policisté a vojáci oddělují jednotlivé zóny, ve kterých se demonstruje, od sebe. V izolovaných oblastech pak dochází k vraždám a k masovému zatýkání. Stovky demonstrantů již položily život za svou ochotu vyjádřit veřejně svůj názor.

"Vraždění v Sýrii mne nenechává klidným a nemůže nechat klidným nikoho, kdo ctí právo na život a váží si touhy po svobodě. Pojďme odsoudit státní násilí páchané syrským režimem na syrských obyvatelích!" - komentuje situaci v Sýrii předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Místopředseda KDU-ČSL pro zahraniční vztahy Pavel Svoboda dodává: "Otec Bašara Asada Háfiz před třiceti lety utopil protesty v krvi a jeho jednotky povraždily přes deset tisíc lidí. Náš protest před syrským velvyslanectvím v Praze má přispět k tomu, aby syrský prezident nešel v krvavých šlépějích svého otce." Demonstrace proti násilnému potlačování demonstrací v Sýrii se uskuteční ve čtvrtek 12. května 2011 od 17.30 hodin před syrským velvyslanectvím v Praze, adresa: Českomalínská 7, Praha 6. Účastníci položí k velvyslanectví rudé květiny a předají protestní dopis.

0
Vytisknout
6958

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2011