Proč není Kalousek nacistou

11. 5. 2011 / Petr Uhl

čas čtení 3 minuty

Před dvaceti lety se v ČTK diskutovalo, jak naložit s klamnými výroky, kdy mluvčí "neví, co říká". Má agentura zveřejnit i větu jako "Ministr včera prohlásil, že řeka Labe je při průtoku Prahou dvakrát špinavějí a smrdutější než před pěti lety"?

Diskuse byly dlouhé, záleželo na případu. Někteří tvrdili: zveřejnit a pak zesměšnit.

BRITÁNIE:

Konzervativní ministr pro univerzity rozpoutal bouři návrhem, aby si děti zbohatlíků směly kupovat přístup na univerzitu

11. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

David Willetts, britský konzervativní ministr pro vysoké školství, byl nucen hájit své návrhy vytvořit na nejlepších vysokých školách zvláštní studijní místa pro děti ze zbohatlických rodin, které si mohou dovolit za studium zaplatit předem na ruku, a to astronomické částky. Kritikové totiž varovali, že takový návrh by uštědřil "vážnou ránu" sociální mobilitě. Vznikla ostrá celonárodní kontroverze, v rámci níž byla britská vláda obviněna, že dovoluje bohatým, aby "si kupovali výhody".

Stydím se. A moc. Doufám jen, že nejsem sám

11. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Je to poměrně dávno, co jsem se zařekl, že se nenechám vyprovokovat k reakcím na extrémní názory, kolující internetem, píše čtenář Jaroslav Šlambor.

Přesto, že právě takových extrémů je neskutečně mnoho, jen některé u mě dokáží vyvolat stav , kdy jdou stranou veškerá předsevzetí a nutkání vykřičet své nesouhlasné stanovisko alespoň pár nesouvislými větami je silnější než vůle svá předsevzetí dodržet. Nějakým nedopatřením jsem se "proklikal" až k diskusi k článku: Češi mají jasno: Arťuchin je magor, už by neměl hrát, na Aktuálně.cz.

Článek je reflexí dvou momentů z utkání Rusko -- Česko na právě probíhajícím mistrovství světa. A nestačil jsem se divit. Divit tomu, co je dnes možno zcela legálně publikovat. Z té sprostoty, vulgarismů, nenávisti, omezenosti, xenofobie, rusofobie (mohl bych ve výčtu pokračovat) se mi skutečně zvedal žaludek.

AKTUÁLNĚ.CZ:

Nestačíme odstraňovat rasistické a vulgární příspěvky

11. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Čtenář Jaroslav Šlambor má v jedné věci samozřejmě pravdu: řada příspěvků do debaty nepatří, nemají s ní nic společného a jsou v rozporu i s tím, co stojí v našem Kodexu, píše Libor Stejskal z Aktuálně.cz

Nicméně do současné doby jsme publikovali stovky tisíc článků, pod drtivou většinou z nich jsou otevřené debaty. To znamená milióny diskusních příspěvků.

Střední Východ: zmatek mezi spojenci

11. 5. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

V posledních padesáti letech budovaly Spojené státy svoji středovýchodní politiku na těsných vazbách se třemi zeměmi: Izraelem, Saudskou Arábií a Pákistánem. Roku 2011 mají se všemi třemi různice, a to velmi zásadní. O své současné politice v této oblasti vedou také veřejné spory s Velkou Británií, Francií, Německem, Ruskem, Čínou a Brazílií. Zdá se, že skoro nikdo se Spojenými státy nesouhlasí a nenechá se jimi vést. Lze zaslechnout projevy bolestné frustrace prezidenta, ministerstva zahraničí, Pentagonu a CIA, podle nichž všech se situace začíná vymykat kontrole.

V Rijádu začal mítink Rady pro spolupráci v Perském zálivu

11. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V Saúdské Arábii včera začal 13. konzultativní mítink lídrů Rady pro spolupráci v Perském zálivu (Gulf Cooperation Council, GCC - členy jsou Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar, Kuvajt, Omán a Bahrajn). Předmětem jednání jsou hlavní politické události v arabském světě, včetně napjatých vztahů mezi GCC a Íránem.

Politická kultura v ČR

11. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Svědek: Dalík si v kauze Pandur řekl o úplatek 480 milionů

Vyšetřování obchodu s transportéry Pandur přineslo dramatický zvrat. Manažer rakouské firmy Steyr vypověděl, že po něm a jeho firmě žádal lobbista Marek Dalík na podzim 2007 osmnáct milionů eur (podle tehdejšího kurzu cca 480 milionů korun) jako provizi za uskutečnění obchodu.

Zdroj: ZDE

■ ■ ■

11. 5. 2011 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta


Vervu se tam
jak do dveří metra
dveře se zavírají
vervu se tam
protože nechci vidět
jen pět roztažených prstů na rozloučenou
vervu se tam
abychom k sobě mohli být přimačknutí
jenom se ohřát
hned zase jít
vervu se mezi napresované vesmíry soukromé samoty
ale neboj se
nepůjde o vztah
jen o spoluexistenci
nic vážnýho
nic závaznýho
nic z čeho by nešlo vycouvat
vervu se tam

Syntéza zvuku a významu

11. 5. 2011 / Bruno Solařík

čas čtení 23 minut

V předmluvě k výboru básní svého jediného básnického "učitele" Jiřího Mahena (září 1927, vydáno 1928) zdůrazňuje Nezval, že "Pozornost k intonaci a rýmu vzbuzuje útvary, vymykající se příčinné logice". i A rozhodně to neuvádí v negativním smyslu. Naopak. V témže textu pak vzpomíná na epizodu, v níž se jeho imaginativní pojetí poezie střetlo s tehdy zcela dominujícím ideovým chápáním. Jednalo se o Nezvalovu juvenilní sloku tohoto znění:

Ohnivé růže zemřely,
fialka nevoní,
tak tiše sníc
jde smrti vstříc
děťátko na koni. ii

26719

Koutek reklamní tuposti 28 -- Íngliš is hír

11. 5. 2011 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

V Kauflandu prodávají zajímavý nápoj. Podle jazyků na etiketě je určen na trh český, maďarský, polský, rumunský, slovenský a bulharský. Přesto je na hlavní části etikety kompletně všechno jen a jen anglicky. Asi už je ta angličtina holt opravdu nová koiné, která spojuje všechny národy a není třeba ji nijak překládat. Jenom mě trochu mate, jestli je ten nápoj opravdový "Ice Tea" (ba dokonce "real tea"), nebo "Real Lemon juice". Na etiketě je to všechno.

Jak ČR neblaze napodobuje USA

11. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

V rámci diskuse o zdravotnictví bych rád upozornil na zajímavé pohledy na problémy zdravotnictví, které uvádí Paul Krugman ve své knize The Conscience of a Liberal, v kapitole 11: "The Health Care Imperative" (kniha vyšla letos česky v nakladatelství Vyšehrad v Praze). Velice se omlouvám, že nemám v současné době čas napsat výpis z této kapitoly. V každém případě vychází Krugmanovo srovnání současné zdravotní péče v USA ve srovnání s evropskými systémy (Francie, Německo) výrazně v neprospěch současného systému USA, které je zhruba dvakrát dražší než systémy evropské, píše Petr Škoda.

Kterak jsme na 66. výročí Osvobození zlomili Rusy vedené zákeřným Ugrofinem

11. 5. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

K článku Miloslava Štěrby Občané Ruské federace, promiňte..., komentujícímu článek MF DNES z 9. května Hokejisté zlomili i zákeřné Rusy bych chtěl:

- z hlediska etnografického poznamenat, že okolo dvaceti procent občanů Ruské federace (kolem devětadvaceti milionů obyvatel RF) je neruské národnosti. Například trenér ruské sborné Vjačeslav Bykov je Marijec, tedy příslušník národnosti patřící do uralské (dříve též ugrofinské) rodiny národů, do níž patří též Finové, Maďaři či Estonci. Nedovolí-li si tedy naše média -- jak píše pan Štěrba -- otevřeně kritizovat Finy, pak alespoň mezi řádky kritizují Ugrofiny...

Pane Hoffe, bravo, ale lépe se informujte

11. 5. 2011 / Josef Heller

čas čtení 11 minut

S velkým zájmem a lehkým pobavením jsem si přečetl článek Karla Hoffa "S jasnou zprávou, že svoboda je poznaná nutnost, šli jsme dobou." Zvláště mne zaujalo, že tento článek vyjadřující významnou generační zkušenost, patrně mé generace (přednormalizační), možná i mladší, kupodivu nejde v proudu obvyklých útoků na první historický pokus o nekapitalistické uspořádání společnosti a zachovává si zřejmý odstup i od nekritických pohledů na současnost. Ne s úmyslem kritizovat, ale lépe informovat o polistopadovém i současném stavu KSČM a těch bývalých "doktorů apod." marxismu a dokonce kantorů politického vzdělávání, kteří nebyli neschopnými idioty a poslušnými služebníky před listopadem, kteří nezalezli nebo nepřešli do lákavých kariérních pozic po listopadu, ale také nepropadli polistopadové vlně neostalinismu, která zablokovala transformaci KSČM ve skutečnou stranu neprivilegovaných vrstev a pomalu, ale jistě si odsouvá na to zmíněné smetiště dějin, píšu tuto reakci.

Zabavený majetek

11. 5. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 4 minuty

(Poznámky k článku Miroslava Štěrby.

"Církevní majetek zabavený komunistickým režimem... Samotné použití slova ,zabavený' je velmi účelové." Když jsem četl tyto věty, hned mě napadlo, že v tomto bodě budou s Miroslavem Štěrbou souhlasit i ti, kteří s ním normálně nesouhlasí. A že mnozí čtenáři budou mít po ruce terminologii lepší.

Šťastná to země!

11. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 1 minuta

Až vlastenecky radostně (ale ne protirakousky!) se nabízí výrok z Babičky, když k nám dorazily informace z vyšetřování rakouských a českých policistů v březnu t. r. ve Vídni. Neboť co víc si můžeme přát, než když opakované signály o korupci pocházející z důvěryhodných zdrojů směřují do Zlaté Prahy právě v době, kdy je u moci protikorupční vláda. I s protikorupčním vícepremiérem hájícím věci veřejné.

Názor syrského podnikatele, který žije v ČR:

Syrská vláda nezabíjí pokojné demonstranty

11. 5. 2011

čas čtení 8 minut

To, co se děje v současné době v Sýrii je těžké vyjádřit několika slovy tak, aby to bylo pochopitelné a hlavně uvěřitelné. Hlavním problémem Sýrie je její výjimečnost. V regionu ovládaném skupinami, které praktikují větišnou konzervativní formy islámu je Sýrie zemí, založenou na náboženské toleranci a rovnému přístupu k vyznání víry, píše čtenář Heidar Kinaan, syrský podnikatel, který žije v ČR.

KDU-ČSL vystupuje proti násilí v Sýrii

11. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva KDU-ČSL

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odsuzuje násilný postup syrského režimu vůči demonstrantům a svolává na čtvrtek 12. května od 17.30 hodin demonstraci před syrské velvyslanectví v Praze.

Téměř dva měsíce demonstrují Syřané proti autoritativnímu režimu prezidenta Bašara Asada. Demonstranti požadují konec autoritativního režimu rodiny Asadů, občanské svobody a skoncování s korupcí v zemi. Bezpečnostní jednotky drtí odpor v syrských městech a střílejí při tom do demonstrantů lehkými i těžkými zbraněmi. Policisté a vojáci oddělují jednotlivé zóny, ve kterých se demonstruje, od sebe. V izolovaných oblastech pak dochází k vraždám a k masovému zatýkání. Stovky demonstrantů již položily život za svou ochotu vyjádřit veřejně svůj názor.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O vraždě teroristy a o krádeži pera, neboli rozdíl mezi myšlením a zamyšlením

11. 5. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Otázka Karla Dolejšího, jestli je "Geronimo opravdu mrtev?" a jeho poznámka, že "ostatky bin Ládina koneckonců nejsou k dispozici a fotografie také ne", byly pro mě inspirací ke stručnému komentáři o tom, co se říká a co se raději neříká a co by se vědomě vůbec nemělo ukazovat... Zdá se vám to možná podivné, spojit světoznámou vraždu s veleznámou krádeží. Já si ale myslím, že je přece jen zajímavé, že na jedné straně někteří lidé pochybují, že došlo k protizákonné vraždě, i když se k ní americký prezident hlásí, a na druhé straně, že si někteří lidé myslí, že český prezident jen předstíral, že něco krade.

Poznámka pod čarou:

Těm kdo rutinně lžou není co věřit, i když nekradou před kamerami

11. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Uwe Ladwig píše, že alespoň trochu rozumní lidé věří v zabití bin Ládina. Myslím, že než smrt svého lídra potvrdila samotná al-Kájda, neexistoval naprosto žádný důvod věřit tvrzení o bin Ládinově zabití. A právě v takové situaci Petr Hájek zpochybnil bin Ládinovu smrt.

Barack Obama během své volební kampaně říkal celé spousty věcí. Namátkou: Že zruší věznici pro "teroristy" na Guantánamu, že ukončí Bushovy války, atd. Řadu z těchto věcí se nikdy ani nepokusil realizovat a některé jeho vlastní kroky (věznění a mučení vojína Manninga, vojenské angažmá v Jemenu a Libyi) naopak šly výrazně za hranici toho, co provedl jeho předchůdce. Jestliže tento v zahraniční politice vrcholně neúspěšný prezident najednou prezentuje informaci o tom, že se mu něco podařilo, ale nepředloží přitom žádný důkaz, nechápu, co je rozumného na tom, aby někdo bez dodatečných informací právě tomuto člověku cosi věřil...

61=0

10. 5. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Zdá se vám nemožné, aby se šedesát jedna rovnalo nule? Ne, není to nemožné. Matematický zápis, jako v mnoha jiných případech, je příliš plochý k tomu rozeznat z něj skutečnost. Lépe řečeno, ta matematická je vcelku nepodstatná. Za to ta široká, těžko exaktně uchopitelná, je hluboce významná.

Věřícím jste v ČR pouze jako člen registrované církve...

10. 5. 2011 / Lukáš Lhoťan

čas čtení 5 minut

Znám tři druhy lží. Velkou lež, malou lež a statistiku, řekl George Bernard Shaw. Jak ukazuje aktuální sčítání obyvatelstva v České republice, měl hořkou pravdu. Česká republika utratila nespíše stamiliony korun za zjištění statistických údajů, kterémohou být chybné a mohou se stát základem pro chybnou politiku státních orgánů a místních samospráv.

Jinak nemohu vyhodnotit skutečnost, na kterou jsem narazil v otázce náboženské příslušnosti.

Při vyplňováni sčítacího formuláře, jsem narazil na kolonku náboženská příslušnost. Podle manuálu mohl člověk vyplnit buďto jméno registrované církve, nebo bez vyznání, nebo věřící nehlásící se k žádné církvi. Inu a co se stane s těmi, kteří vyplní kolonku označením náboženství, ale ne církve? Například křesťan (křesťanství), muslim (islám)? Položil jsem si otázku a rozhodl jsem se zjistit podrobnosti.

ZDRAVOTNICTVÍ:

Otázky, které nemají lehké řešení

10. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Reaguji na článek pana Bati v Britských listech: "Proč ani já nechci standard a nadstandard, aneb po dálnici nebo po okresce?"

Jsem mladý neatestovaný lékař - preventista, internista.

Nechci se s Vámi přít, nejsem liberál a nemyslím si, že by ve zdravotnictví bylo na místě dát ruce trhu volné pole působnosti.

Ale:

nehledě na korupci a mrhání veřejnými prostředky v ČR - dnes již ŽÁDNÁ země na světě nemá dost prostředků, aby všem lidem zaplatila nejlepší možnou péči, zdůrazňuje Tomáš Petružela.

O zdravotnictví v ČR:

Co a jak řeší nadstandard

10. 5. 2011

čas čtení 5 minut

Při čtení článků v Britských listech na téma zavedení nadstandardu ve zdravotnictví mám pocit, že dnes je ve zdravotnictví vše v pořádku. Lidé dostávají veškerou potřebnou péči, neumírají a netrpí kvůli tomu, že nemocnice z různých důvodů péči neposkytne, péče je poskytována ihned bez většího odkladu. Pokud je tomu tak, pak je zřejmé, že po zavedení nadstandardu musí zákonitě dojít k tomu, že péče poskytovaná platícím bude na úkor neplatících, píše Ondřej Palkovský.

Existuje al Kájda jako globální organizace? Ne.

10. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

V době, kdy jsem začínal číst BL, tento server věnoval rozsáhlou pozornost dokumntárním filmů, Adama Curtise. BL psaly, že Curtis po dlouhé a podrobné rešeršní práci dospěl k názoru, že AL KÁJDA JE MÝTUS. BL doslova psaly konstatuje Michal Vimmer:

"Zdůrazňuji," říká Curtis, "že si nemyslím, že Al Kajda existuje způsobem, jímž je nám její existence předkládána k věření. Ano, samozřejmě dochází k strašlivým zvěrstvům a existuje militantní islámský fundamentalismus. Ale představa, že by existovala globální teroristická organizace, v jejímž čele stojí Usáma bin Ladin, to je mýtus."

ZDE

Nepřítel, který nezmizí

10. 5. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

"Neonacismus vážně poškozuje duševní zdraví. Požádejte svého lékaře o pomoc při odvykání." Samolepky s tímto sloganem letos před prvomájovým pochodem ultrapravice zaplavily brněnské ulice. Do povědomí řady Brňanů se jejich sdělení hluboko zařízlo, protože k neonacismu sympatie nepociťují a s takovým doporučením lékařské pomoci si tudíž nevědí rady.

Americký miliardář získal soudní příkaz umožňující mu stíhat osoby, které ho na internetu "pomluvily"

10. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Lord Bacon tvrdí, že výroky zveřejněné na Wikipedii a na dalších dvou serverech ho pomluvily - avšak asi se mu nepodaří donutit je zveřejnit jména "viníků".

Miliardář Lord Bacon, správce amerických hedgových fondů dostal svolení od Nejvyššího soudu v Londýně, aby donutil tři servery - včetně Wikipedie - zveřejnit totožnost internetových komentátorů, kteří ho údajně pomluvili.

I katolická Brazílie uzákonila registrované partnerství osob téhož pohlaví

10. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V pátek prošla médii poněkud nepozorovaně (aspoň já si jí všiml až dnes) informace o tom, že už i v silně katolické Brazílii, jedné z nejvýznamnějších zemí tzv. třetího světa, došlo proti odporu římskokatolické církve k uzákonění registrovaného partnerství osob téhož pohlaví. Dlouho jsem měl tendenci obhajovat na evropské poměry až skandální zkostnatělost římské církve právě odkazem na to, že většina z asi jedné miliardy věřících, hlásících se k papeži, je v třetím světě, a tak je třeba respektovat jejich poněkud "opožděnou" společenskou a hodnotovou mentalitu.

Nejbohatští studenti mají dostat přednostně místa na nejlepších britských univerzitách

10. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Mladí lidí z nejbohatších britských rodin mají dostat podle návrhů britské vlády možnost studovat na nejznámějších britských univerzitách, pokud zaplatí předem mnohonásobné školné. Studenti budou muset splnit požadavky ke studiu. Za studium humanitního oboru by zaplatili 12 000 liber (324 000 Kč) ročně, za studium technického oboru 18 000 liber (486 000 Kč) ročně a více než 28 000 liber (756 000 Kč) ročně za studium lékařství.

Zaplacení školného předem by jim zajistilo přednostní přijetí na prestižní školy, kde je normálně od vlády numerus clausus.

Činitelé konzervativního ministerstva školství argumentují, že zpřístupit studium na nejlepších univerzitách studentům, jejichž rodiče budou předem schopni za ně zaplatit vysoké finanční částky, podpoří sociální mobilitu, protože to uvolní další studijní místa studentům z chudších domácností.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kovbojka po česku aneb Za alianci s Apači:

Je Geronimo opravdu mrtev?

9. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jeff Houser a Robert Geronimo Jr. =>

Karel Schwarzenberg je údajně velmi rozhněván výroky prezidentova poradce Petra Hájka o tom, že smrt bin Ládina je výmysl a samotný zakladatel al-Kájdy možná vůbec neexistoval. Takové vyjádření prý urazilo spojence, který požaduje omluvu. Vedle veledůležitých informací z českého rybníčku ovšem skoro zapadla zpráva, že po americké vládě naopak žádá omluvu kmen Apačů - a sice za to, že při výsadkové operaci v Pákistánu byl bin Ládin označen kódovým jménem "Geronimo" - což je jméno slavného apačského náčelníka.

2500 slov z roku 2011:

Výzývám občany k aktivitě

9. 5. 2011

čas čtení 19 minut

V České republice po 22 letech od sametového převratu, od doby velkých nadějí, máme vládu a politický systém, který začíná mít málo společného s demokracií. V současné době vládne vláda, která není legitimní. Byla ještě před svým vznikem loňského roku podpořena největšími boháči v naší zemi (např. pan Bakala věnoval stranám nynější vládní koalice 28 milionů na volební kampaň), byl vynechán skutečný vítěz voleb z r. 2010, aby se pokusil sestavit vládu. U moci tuto vládu udržuje síť vlivných nejbohatších lidí v České republice a prezident, který ji, jak sám řekl, nestandardně pomohl už při jejím vzniku a pak při dvou krizích spojených vždy s korupcí (popř. připravovanou korupcí) v nejvyšších patrech české politiky, píše čtenář Pavel Kotál

Mediální divadelní představení Usáma, volby a příprava k odchodu z Afghánistánu

9. 5. 2011 / Vít Rossignol

čas čtení 10 minut

Sleduji stále se obměňující drama faktické popravy Usámy bin Ládina a musím se podivit, jak nízký předpoklad lidské inteligence mediální manipulátoři dnes mají; asi na základě toho, co jim prošlo do této doby. A prošlo toho hodně. Také jejich technika doznala rafinace ve vývoji, vlivem rozvoje medializace života, významu informací a jejich kontroly i změn u audience, kterou popisuje dobře jazykovědec George Lakoff z U.of Berkeley, při zkoumání vlivu podprahové kontextualizace a volby emoce obsahujících slov a metafor, přenášejících názor, i když nepřímo, až záludně. (Tak dokázal např.prez.poradce Karl Rove "dodat" hlasy religiózní většiny na americkém středu a středozápadě pro George Bushe hned dvakrát...).

Moskva v Den vítězství předvedla jaderné svaly

9. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Asi 20 000 vojáků a nejpokročilejší ruské strategické rakety Topol-M byli k vidění na Rudém náměstí během letošní přehlídky ke Dni vítězství ve II. světové válce. Nadšení však poněkud oslabily pochybnosti o tom, zda je vůbec rozumné pořádat takovouto nákladnou ukázku síly, a zprávami, že islamisté údajně plánovali narušit oslavy teroristickými útoky.

Velký libyjský klamný manévr

9. 5. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 8 minut

Celý libyjský konflikt z minulého měsíce (března 2011, pozn. překl.) -- občanská válka v Libyi, vojenská akce proti Kaddáfímu pod vedením USA -- není humanitárním zásahem a nemá co dělat ani se současnou světovou nabídkou ropy. Ve skutečnosti je to vše velký klamný manévr, vědomé odpoutání pozornosti od hlavního politického boje v arabském světě. V jedné věci je Kaddáfí naprosto zajedno se západními vůdci všech politických názorů. Všichni chtějí zpomalit, kanalizovat, kooptovat a omezit druhou arabskou revoltu. Chtějí zabránit tomu, aby změnila základní politické reality arabského světa a jeho roli v geopolitice světosystému.

Stáří kontra peníze

9. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Ačkoliv se toho kolem odchodu do důchodu napsalo, jak se dnes říká "hafo", stále není problém stanovení "oficiálního" limitu, tj. roku odchodu do důchodu vyřešen. Nad celým problém totiž, na úkor lidského bytí a žití, převažuje fenomén peněz. Je to sice z pohledu státu, který důchodce vyplácí důchodovými dávkami dost podstatné, ale nemělo by to být rozhodující.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

29633