Fraška kolem Komedie

19. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Ceněnému Pražskému komornímu divadlu, které působí v Divadle Komedie, pomalu zvoní hrana. Magistrát ho do konce sezóny uškrtí na grantech, na kterých ho už připravil o tři miliony (plus kofinancování německých a rakouských partnerů v koprodukčních projektech).

Jak informuje režisér David Jařab, souboru bylo opakovaně veřejně slibováno, že nakonec dojde k dorovnání prostředků do výše divadlem předloženého rozpočtu, leč zcela platonicky. V důsledku toho teď divadlo žádá, aby došlo k oficiálnímu ukončení čtyřletého grantu poskytnutého na roky 2010-2013 a k řádné změně provozovatele. Ani toho se však patrně nedočká.

Kauza Pražského komorního divadla tak ukazuje neblahou kontinuitu kulturní politiky pražského magistrátu sahající až k neblaze proslulým dobám primátora Béma a radního Richtera. Ukazuje, že škatulata se sice zahýbala, leč nezměnilo se v podstatě nic. Magistrát buduje předražené dopravní stavby, nakupuje předraženou Opencard, leč slyší-li slovo kultura, sahá po revolveru a tváří se "rozpočtově zodpovědně"...

0
Vytisknout
9300

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2011