BRITÁNIE:

Bývalý šéf krachující britské banky odhalen v parlamentě

20. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Liberálnědemokratický člen britské Horní sněmovny lord Oakeshoot využil tři sta let platné parlamentní výsady hovořit ve sněmovně i o zakázaných skutečnostech a zveřejnil podrobnosti drakonického umlčovacího soudního příkazu, týkajícího se bývalého šéfa krachující banky Royal Bank of Scotland Sira Freda Goodwina.

Goodwin si zajistil tzv. soudní superpříkaz, který zakazuje médiím psát o určitých skutečnostech a zároveň i o tom, že tento zákaz byl vydán.

Zákaz byl vydán o tom, že Fred Goodwin měl v době, když banka, jejímž byl šéfem, krachovala, erotický poměr s jednou svou podřízenou. Politikové nyní chtějí zjistit, zda to mohlo vyvolat krach banky.

Godwin, známý pod přízviskem Fred the Shred, Fred sekyrář, pro své drastické metody propouštění zaměstnanců, byl ředitelem banky Royal Bank of Scotland, když zkolabovala a vláda ji musela sanovat částkou 20 miliard liber (cca 540 miliard Kč). Poté Godwin odešel z banky s ročním důchodem 700 000 liber (18,9 milionu Kč) ročně. To vyvolalo veřejný skandál, tak souhlasil, že mu může být penze snížena na 342 000 liber (9, 23 milionu Kč) ročně.

Godwin je déle než 20 let ženatý a má dvě děti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6646

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2011