Klaus a "dosud nevídaných 47%"

19. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

To je divu, když Václav Klaus , strůjce kupónové privatizace a opoziční smlouvy, který se stal prezidentem díky Grossovi a KSČM, získá v průzkumech veřejného mínění "dosud nevídaných 47%". Jenom?

Člověk by řekl, že na tak kontroverzního politika, který zavile popírá globální oteplování, krade v zahraničí propisky, srovnává EU se Sovětským svazem, rozešel se ve zlém s politickou stranou, již založil, je 47% podpory veřejnosti strašně moc.

Klaus je navíc dlouhodobě konsistentní ve svých názorech a postojích, např. duch kupónové privatizace a opoziční smlouvy rezonuje dokonale v Klausově novoročním projevu.

Česká veřejnost však Klause miluje.

Ne že by mu odpustila, ona snad ani neví, že je co odpouštět. Jak se píše na Novinkách.cz, mezi lety 2005-2007 měl Klaus téměř vždy 70% a vyšší důvěru v průzkumech veřejného mínění.

V roce 2002 sice prohrál volby s Vladimírem Špidlou, odešel z čela ODS jako poražený dinosaurus, na jeho místo nastoupil jím nemilovaný Topolánek a nikdo by neřekl, že by se zrovna on mohl stát někdy prezidentem ČR.

Jenže tehdy vládnoucí a ve volbách vítězná ČSSD byla paralyzována vnitřním rozkladem a nedovedla si zvolit svého prezidenta, a tak klika kolem později proslulého Stanislava Grosse, který po svém nástupu do čela ČSSD srazil tuto stranu na 13% voličské podpory, prosadila kandidáta ODS, Klause, do prezidentského křesla.

A tehdy pokorný Klaus, nadstranický "svorník národa", začal na prezidentském postu postupně růst, populisticky mazal veřejnosti med kolem huby, dosáhl zapomnění na minulost a vysoké všeobecné podpory.

Něco naprosto šíleného!

Špidla, někdejší Klausův porazitel, skončil v Bruselu a dnes je poměrně bezvýznamným členem ČSSD. Gross, původně mladičký železničář, si koupil na Floridě vilu za 13 milionů Kč a dnes je zcela mimo politiku (sám přerušil členství ve straně kvůli privatizačnímu skandálu).

Klausovi se podařilo za přispění jemu nakloněných poslanců ODS kolem Vlastimila Tlustého zbavit se Topolánkovy vlády, a pak ovládl vládu Nečasovu a dnes je faktickým premiérem. A to vše za potlesku české veřejnosti, která ještě dnes dává Klausovi obdivuhodných 47%. Volby v roce 2002 byly zapomenuty a jejich výsledek zvrácen.

Klausovi poprvé věří méně než polovina národa

Expremiér Gross koupil na Floridě apartmá za 13 milionů korun

Gross přerušil členství v ČSSD

0
Vytisknout
12898

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2011