Svatá prostoto!

Revolver Revue prohrála v první instanci soud s Nepraktou

29. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Revolver Revue:

Dne 22. června proběhlo u Městského soudu v Praze 2 jednání­ o žalobě karikaturisty Jiří­ho Wintera-Neprakty proti Revolver Revue. Předmětem žaloby je kniha Háro, která má formu obrazově-textové koláže. V jejím rámci byly mimo jiné reprodukovány výstřižky karikatur, které Neprakta publikoval v časopise Dikobraz, jehož vydavatelem bylo Rudé Právo -- vydavatelství ÚV KSČ, a které tam vyšly v době mediální­ kampaně proti "nepřizpůsobivé mládeži", iniciované zasedáním ÚV KSČ v srpnu 1966 a­ doprovázené hromadnými policejními perzekucemi. Soud rozhodl v neprospěch Revolver Revue. Vzhledem k tomu, že ve zdůvodnění­ rozsudku nereagoval na námitky obhajoby, podá Revolver Revue odvolání, píše Revolver Revue.

Skutečnost, že si Revolver Revue před vydáním nezajistila práva na knižní vydání Nepraktových obrázků, je zarážející. To si redaktoři skutečně mysleli, že mohou otisknout cizí intelektuální majetek jen tak? A zvlášť v českém prostředí, kde, jak se zdá, dávají soudy přednost majetkovým právům před ohledy na svobodu projevu?

Vzniká samozřejmě otázka, co dělat, když chcete kriticky recenzovat - nebo dokonce - skandalizovat - umělecký artefakt, na nějž nemáte autorská práva. Pokud bude autor vědět, že chcete na něho upozorněním na jeho sporné dílo útočit, svolení k jeho publikaci vám samozřejmě nedá.

Znamená to tedy, že to omezuje svobodu projevu?

Ano, ale majetková práva jsou přednější. Pozoruhodné je, že to pravičáci z Revolver Revue nejsou schopni uznat - jsou vedeni svým ideologickým, a tedy vlastně komunistickým zápalem, že jejich ideologické nasazení přece musí mít přednost před majetkovými právy. Teď jsou překvapeni, že tomu tak není.

Profesionální by bylo vyjednat si předem svolení Nepraktovy obrázky publikovat, případně vyjednat si s právníky předem zaštítění ohledně principu tzv. fair use.

Ale ty obrázky jen tak Nepraktovi ukrást, protože "mu musíme ukázat, co páchal za komunismu" a pak se divit, že jsme prohráli soud? ... Nepůsobí to zrovna profesionálně.

0
Vytisknout
9258

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2011