Japonsko se snaží snížit hodnotu jenu

4. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Japonsko napodobilo Švýcarsko: japonská ústřední banka The Bank of Japan vydala ve čtvrtek více než bilion jenů (asi 10 miliard dolarů) ve snaze snížit hodnotu jenu. Prodávala jen na zahraničních burzách, uvolnila svou domácí měnovou politiku a začala nabízet finančním firmám levnější půjčky ve snaze vytvořit pobídky k tomu, aby poskytovaly ekonomice vlastní půjčky.

Situace na světových finančních trzích se však nezlepšila. Světové finanční trhy ve středu zaznamenaly velké ztráty. Italský premiér Silvio Berlusconi řekl ve středu v parlamentu, že zrychlí hospodářské reformy. Španělsko a Itálie jsou ohroženy, že je "zlikvidují trhu". Tržní úroky desetiletých obligací v těchto zemích stouply tento týden na 6.46% a 6.26%. Belgie je také zasažena a dokonce i Francie se nyní oddaluje od jádra Evropy.

Ve středu se švýcarské bankovní úřady pokusily snížit to, co charakterizují jako "obrovské nadhodnocení švýcarského franku". Švýcarská ústřední banka snížila úrokové míry, hodnota švýcarského franku pak poklesla o 1 procento.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8748

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2011