Bezradnost Britů

9. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Sledoval jsem skoro celý pondělní večer násilné nepokoje v Londýně, vypalování automobilů a zapalování budov, plenění obchodů, na nejrůznějších televizních okruzích. Musím říct, že i ostřílení britští televizní reportéři byli situací, jak se vyvinula do pozdních večerních hodin v pondělí, značně šokováni. K půlnoci už referovali reportéři z londýnských ulic jen telefonáty. Televizní kamery z londýnských ulic dávno zmizely. Proč? Město ovládli mladiství násilníci. Kdyby se v ulicích objevil tým s televizní kamerou, mladíci by ji ukradli a tým zmlátili. Reportér Sky News se několikrát snažil natočit plenění obchodů nenápadně mobilním telefonem, některým novinářům byly ukradeny fotoaparáty.

Otřesení Britové netuší, co vyvolalo takovou nenávist. Samozřejmě, že levičáci argumentují, že na vině je sociální vyloučenost - že konzervativci vytvořili společnost malé vrstvičky bohatých a většiny chudých, a vytvořili generaci mladých lidí, kteří - ač mnozí mají univerzitní vzdělání - jsou odsouzeni k trvalé nezaměstnanosti. Myslím, že je leccos pravdy na tvrzení, že má-li mladý člověk pocit, že na něho společnost kašle, nemá důvodu, aby dodržoval její normy. Je bez peněz, nemá co dělat, potuluje se po ulicích, a zároveň je pod bezprecedentním tlakem konzumeristické reklamy, která mu sděluje, že není ničím, pokud nebude vlastnit nejmodernější a nejdražší elektroniku.

Explozivní koktejl, který vznikl v Anglii, si připravujeme i v ČR už pěkně dlouhou dobu. Začne i v Čechách nezaměstnaná mládež za pár let vypalovat obchody a rabovat v supermarketech?

0
Vytisknout
13692

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2011