Merkelová varuje před řeckým bankrotem a opuštěním eura

13. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka Angela Merkelová v úterý prohlásila, že Evropa udělala vše, co bylo v jejich silách, aby odvrátila řecký bankrot. Současně varovala, že odchod z eurozóny by vyvolal "dominový efekt" a je třeba mu za každou cenu zabránit.

V rozhovoru pro zpravodajské rádio RBB kancléřka řekla, že výzva, před kterou Evropa stojí, je "historická", a je třeba udělat vše pro zachování eurozóny, "neboť bychom velmi rychle byli svědky dominového efektu".

Podle kancléřky je prioritou eurozóny vyhnout se nekontrolovanému bankrotu Řecka, protože důsledky by se neomezily pouze na tuto jedinou zemi.

Merkelová tak reagovala na páteční vyjádření koaliční FDP, která naznačila, že v rámci diskuse o stabilizaci eurozóny už nemají existovat žádná tabu.

Podle kancléřky by měl každý starostlivě vážit slova, aby se vyhnul dalšímu znejistění trhů. Podle ní je Německo vůči euru "absolutně zavázáno" a země z něj obrovsky profitovala.

EU se údajně ve střednědobém výhledu nemůže vyhnout změnám v Lisabonské smlouvě a země, které poruší fiskální pravidla, musejí být potrestány.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7672

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2011