Izrael ustupuje, obává se naprosté izolace

13. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Izraelské vztahy s Tureckem jsou zruinovány, Palestinci plánují požádat OSN o uznání vlstního státu, velvyslanectví v Káhiře se stalo předmětem útoku: Jeruzalém je pod značným tlakem. Dokonce i premiér Netanjahu, který patří k zastáncům tvrdé linie, začíná hovořit smířlivěji.

Oslabuje Jeruzalém své tvrdé stanovisko? Po týdnech konfrontací s přáteli i nepřáteli se premiér Netanjahu rozhodl použít neobyčejně smířlivého slovníku, když poděkoval egyptské vládě za pomoc během pátečního útoku na velvyslanectví.

Během pravidelného týdenního jednání vlády v neděli Netanjahu poděkoval egyptským bezpečnostním silám, že zachránily šest izraelských diplomatů a strážců obklíčených v budově velvyslanectví. V minulosti přitom hovořil zcela opačně a obviňoval egyptské bezpečnostní síly a vedení země, že nedělají dost pro ochranu izraelského diplomatického personálu. Během víkendu vládní úředníci vyjádřili pobouření nad tím, že se Izrael musel obrátit na amerického prezidenta, aby došlo k operaci egyptských zvláštních jednotek, která obklíčené zachránila. Během pondělka tyto projevy utichly.

Pokud se teď dokonce i Netanjahu mírní, je tomu tak proto, že situace je opravdu vážná. Velmi vážná. Krize pro Izraelce už dlouho není nic nového. Jenže jen málokdy utrpěl židovský stát tolik ran současně jako během letošního září.

1. září propalestinští aktivisté v Londýně přerušili vystoupení Izraelského symfonického orchestru tak vehementně, že BBC musela poprvé ve své historii přerušit přímý přenos z koncertu.

6. září vešlo ve známost, že americký ministr obrany Robert Gates na zasedání Národní bezpečnostní rady označil Netanjahua za "nevděčníka". Tím, že odmítá uznat rostoucí izolaci své země, Izraeli ěkodí, řekl Gates. Vzhledem k tomu, že vyjádření vešlo ve známost a nebylo vládními zdroji korigováno, zdá se, že šlo o polooficiální zprávu určenou Jeruzalému.

Spor s Tureckem kvůli odmítání omluvy za smrt devíti aktivistů v roce 2010 vyvrcholil minulý týden, kdy Turecko vyhostilo izraelského velvyslance, přerušilo vojenskou spolupráci a oznámilo, že tureckým lodím směřujícím do Gazy poskytne ozbrojenou eskortu. Izraelský ministr zahraničí kontroval prohlášením, že jeho země zintenzívní spolupráci s Kurdy a Armény.

Palestinské vedení usiluje o členství své země v OSN a požádá o ně na Valném shromáždění dne 20. září.

A v pátek ještě ke všemu došlo k útoku na velvyslanectví v Káhiře.

S ohledem na tyto krize je moudré, že se Netanjahu snaží situaci uklidnit. Kritika tvrdé vládní linie zaznívá obzvlášť silně z vojenské rozvědky, domácí rozvědky Šin Bet a z Mossadu. Všichni jmenovaní opakovaně vyzývali vládu, aby navázala dialog s Palestinci snížila mezinárodní hněv vůči Izraeli.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10859

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2011