Help For Heroes

12. 9. 2011 / Lubomír Molnár

čas čtení 3 minuty

Co nevidět mi bude šedesát a v Londýně jsem ještě nebyl. Trvalo mi to mnoho let, ale uvedený nedostatek v poznání a standardní vzdělanosti jsem právě v minulém týdnu napravil. Už vím, že příliv a odliv je výrazně patrný na toku Temže v samotném Londýně, jak daleko jsou od sebe parlament a Tower Bridge, že Britské museum neuvidím, dokud nepřijdu do dvorany a že Downing Street 10 není běžným domem, jak to v televizi vypadá.

Mnoho věcí jsem očekával, mnoho okolností bylo příjemným zjištěním. Jak se obyčejně stává, to příjemné se zapomíná a hořká pachuť nepříjemného zůstává.

V čem mi pobyt v Londýně zhořkl? Inu ve zvláštním pojetí dobrovolnosti.

Mezi atrakce bez jejichž návštěvy se pobyt v Londýně neobejde patří "Historical Royal TOWER OF LONDON". Navštívili jsme s manželkou tuto památku hned zrána se znalostí z průvodce, že vstupné bude necelých 20 liber. Skutečně jsme zaplatili 19,80 za osobu avšak na vstupence bylo uvedeno "18,00 liber Plus 10% voluntary donation" . Sympatické mladé ženě v pokladně jsem řekl, že mi je vcelku jedno zda zaplatím 18 nebo 20 liber vstupného, ale nemohu-li si zakoupit vstupenku bez "dobrovolného příspěvku" pak mne alespoň zajímá k jakému účelu bude tato má návštěvnická velkorysost použita. Dověděl jsem se, že ona jedna libra- osmdesát pencí, bude využita pro další zvelebení památky.

"OK, a na co je tedy zbylých 18 liber?" -- zůstala v ústech hořkost nevyslovené otázky.

Tentýž den večer jsme na doporučení z průvodce navštívili Covent Garden. Budovu slavného stánku hudby je třeba hledat. Ani ona není dominantou, která je vidět zdaleka. Čtvrť plná hospůdek, stánků a kejklířů má jedinečnou atmosféru. Pro večeři jsme zvolili restauraci "Porters English", která podle vnějšího vzhledu vypadala ale doopravdy moc anglicky.

Obsluha byla rychlá a příjemná, jídlo obstojné, cena přiměřená. Překvapení přišlo s účtenkou. S tím, že k účtu bude připočítáno 12,5% obslužného jsme počítali, neboť jsme tuto informaci v jídelním lístku nepřehlédli, byť byla napsána pod čarou a malými písmeny a byť bychom dali přednost započítání obslužného do ceny pokrmů.

Překvapením byla položka "HELP FOR HEROES 0,75". Na účtu byla tato položka sice zanedbatelná, ale hrubě nedobrovolná, prostě "unfair". A to natolik, že jsme nevylučovali možnost žertu.

Obsluhující číšnice mi však na dotaz sdělila, že se jedná o příspěvek na pomoc britským veteránům války v Iráku.

Historických reminiscencí a komentářů k aktuální politice anglosaských mocností se dále zdržuji, avšak o tom koho považuji za hrdinu a komu chci pomoci, bych si rád rozhodoval sám, v Čechách i v Anglii.

0
Vytisknout
8993

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2011