Tisíce lidí obsadí Wall Street

17. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Egypťané to udělali kvůli demokracii. Stejně tak lidé v Tunisku, Jemenu, Bahrajnu a Sýrii. Teď skupina aktivistů doufá, že také Američané začnou s vlastními protesty - ve formě protestu tisíců lidí na Wall Street.

Occupy Wall Street je "hnutí odporu bez vedení" inspirované aktivisty časopisu Adbusters. Organizátoři si přejí, aby lidé zaplnili dolní část Manhattanu, utábořili se zde na dva měsíce a "bez přestání opakovali jeden prostý požadavek".

A jaký požadavek by to měl být? To dosud není rozhodnuto.

Plán zní, že rozhodnutí bude provedeno metodou crowdsourcingu. Protestující se kolem poledne místního času sejdou a budou diskutovat u proslulé sochy býka na Wall Street, ale i na "lidovém shromáždění" na One Chase Manhattan Plaza ve tři odpoledne.

Požadavek patrně bude nakonec zaměřen na volání k odpovědnosti osob, které vyvolaly ekonomickou krizi - možná půjde o volání, aby Obama založil komisi pro vyšetření pádu amerického bankovního systému. Alespoň to tvrdí šéfredaktor Adbusters Kalle Lasn. Podle něj jsou redaktoři časopisu naštvaní, že představitelé finančního sektoru nemuseli čelit spravedlnosti. Inspirace protestu vychází z událostí v Egyptě na počátku roku.

Adbusters propaguje svou akci od 13. července, cílem je dosáhnout účasti 90 000 lidí. 74 měst po celém světě pořádá solidární akce. Akci podporují cyberaktivisté ze skupiny Anonymous.

Organizátoři plánují pokojné protesty - jiné podle nich nefungují - avšak poukazují na skutečnost, že jakmile účast překročí 20 000 osob, je obtížné situaci po všech stránkách kontrolovat.

Policie tvrdí, že je připravena na všechny eventuality. Při testu na počátku září bylo devět osob zatčeno, ale později propuštěno bez obvinění.

"Je dost náročné vzbouřit se a zreformovat globální ekonomický systém," říká Lasn. "A možná, že tentokrát neuspějeme. Ale pokud se tak stane, tak jsme prostě udali tón pro příští revoluci."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11302

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2011