"Romský" problém: Opravdu máme naslouchat komunálním politikům a přehlížet jejich zodpovědnost?

19. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

S velkým znepokojením jsem sledoval debatu o situaci sociálně vyloučených mezi političkami Peake, Němcovou a Benešovou, které braly jako "slovo svaté" názory, činy a požadavky komunálních politiků. Z komunální politiky a s romskou kartou vzešel dřívější předseda KDU-ČSL Jiří Čunek nebo kontroverzní poslankyně ODS Řápková.

Zejména mne překvapila Marie Benešová, která kdysi jako nejvyšší státní zástupkyně mluvila otevřeně o tom, jak je komunální politika prolezlá korupcí a zločinem. Marie Benešová jako by také úplně zapomněla, že je představitelkou levicové strany a místo rezolutní obrany chudých a vyloučených se přiklonila na stranu zřízení registru přestupků právě s argumentací, že si to přejí starostové postižených obcí.

Karel Schwarzenberg jako pravicový politik měl 4.9. v tomtéž pořadu mnohem větší odvahu (od 50:00-53:45), když obvinil města, že vystěhováváním Romů z jejich původních obydlí a vytvářením ghett za účelem zisku jsou vlastně zodpovědná za současnou velmi neutěšenou situaci. Marie Benešová měla položit veřejnosti pár otázek, jako je: Kdo vydělal a vydělává na vytváření romských ghett a kdo za účelem svého zisku zbídačuje lidi a žene je za okraj společnosti? Není takové jednání nezákonné, společensky vysoce nebezpečné a není to selhání celé společnosti, že něco takového dopustila? Nejsou Romové v ghettech obětí hnusného byznysu a celé společnosti, která tento byznys trpí?

Tyto otázky lze celkem logicky vyvodit z úvah pana Schwarzenberga, zatímco z úvah místopředsedkyně ČSSD Benešové plyne, že bychom měli naslouchat především těm, kdo celou situaci podle Schwarzenberga dlouhodobě způsobují - totiž komunálním politikům.

0
Vytisknout
8237

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2011