Recese překresluje hospodářskou mapu USA, Jih zaostává

27. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Hluboká recese, anemické oživení a krize zaměstnanosti začínají překreslovat hospodářskou mapu Spojených států.

Dříve po hospodářské stránce rozkvétající Jih, který vstoupil do recese s nejnižší nezaměstnaností, nyní naopak často čelí nejvyšším úrovním nezaměstnanosti. Ukazují to nedávno zveřejněné údaje Bureau of Labor Statistics.

Některé jižní státy, včetně Jižní Karolíny (11,1% nezaměstnaných, 4. nejvyšší hodnota v USA), vykazují meziroční nárůst nezaměstnanosti. Nezaměstnanost na Jihu je dnes vyšší než na Severozápadě a Středozápadě, který zahrnuje i státy "Rezivého pásu" (Rust Belt) čelící hospodářským obtížím ještě před recesí.

Po celé dekády ekonomická mapa USA sestávala z prosperujícího Slunečného pásu (Sun Belt) a upadajícího Rezivého pásu. Nicméně od vypuknutí recese už to není pravda. Nezaměstnanost zůstává v celé zemi vysoká - celonárodní míra dosahuje 9,1% - ale jednotlivé regiony se vzpamatovávají různě rychle.

Dnes se nejvyšší nezaměstnanost soustřeďuje na Jihu a Západě, a někteří ekonomové a výzkumníci uvažují o tom, zda jde o anomálii, nebo o formující se trend.

Po splasknutí realitní bubliny vznikla v Nevadě nezaměstnanost na úrovni 13,4%; následovala Kalifornie s 12,1% a Michigan s 11,2%.

Dnes se však šest z deseti nejhůře postižených států nachází na Jihu, jenž je silně závislý na výrobě a stavebnictví.

Ekonomové nabízejí řadu vysvětlení. Mezi nimi je například zastavení rozvoje a imigrace, určité oživení pracovního trhu v automobilovém průmyslu v oblasti Velkých jezer, což na Jihu chybí, a naopak tam přetrvávají dopady realitní bubliny. Regiony závislé na vládních službách, vzdělávání a výrobě energie byly recesí zasaženy nejméně; oblasti, které z realitní bubliny nejméně profitovaly, nyní také nejméně trpí jejím splasknutím.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8408

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2011