Díky, tisíceré díky, pane Kalousku!

7. 10. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Dluhopisy nabídnuté ministrem financí Kalouskem nejen že některým lidem udělaly radost, ale také tím pan Kalousek přiznal, jak vláda "umí" hospodařit. A protože se vláda bez další půjčky neobejde, Kalousek zvolil méně bolestnou cestu, jak se k penězům dostat. Než si půjčovat venku, zaťal sekeru do domácího prostředí. Protože jak víme, Kalousek je liška všemi mastmi mazaná, s milým úsměvem na tváři velkoryse nabídl našim občanům dluhopisy za deset miliard korun. Jelikož to nedělá z lásky k lidem, ale z nutnosti, aby se vláda nedostala do dalších ekonomických problémů, je jeho krok sice pochopitelný, ale již méně výhodný. Tedy abychom si rozuměli, méně výhodný jak pro koho.

Kvůli skutečnosti, že nabídka překročila jak časové, tak především množstevní možnosti, ministr Kalousek prodej dluhopisů nečekaně dnem 7. října zastavil. Objem deseti miliard korun byl totiž vyprodán během dvou dnů a MF registrovalo ve čtvrtek v deset hodin dopoledne objednávky za 14,1 miliardy korun.

Jak uvádí portál Novinky.cz, lidé prý "nemusí smutnit", protože další prodej dluhopisů bude nabídnut příští rok v hodnotě 40 miliard korun. Bude to pětina ze zhruba 200 miliard, které si bude muset vláda půjčit. Velkorysost tohoto Kalouskova kroku je také v tom, že dluhopisy si může prakticky koupit každý, jsou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem i zahraničním neziskovým společnostem. Tedy včetně fyzických osob, a to de facto bez omezení. Z tohoto pohledu bohulibý počin. Má to však jeden velmi závažný, ale opravdu velmi závažný háček.

Jestliže se v průběhu dvou dnů prodalo za deset miliard korun dluhopisů (zájem byl o 14,1 miliard), naskýtá se otázka, kdo byli tito zájemci. Pomineme-li výše uvedené víceméně právnické subjekty, zbývají jednotliví občané. Kteří? Ti nezaměstnaní ze Šluknovského výběžku, ze Sokolovska, Mostecka nebo z Ostravska či kde jinde? To sotva. Znamená to tedy, že je nakoupili lidé typu pana Kalouska (sám se veřejně přiznal, že si je koupí, jen neřekl, resp. popřel, že by to bylo za miliony, ale čert mu věř!), páni politici, podnikatelé, zbohatlíci a kšeftaři, kteří mají miliony "na komoře" a dlouhodobou půjčkou se jejich pozice či situace nijak nezmění.

Kromě toho, že dluhopisy mají výhodnou úrokovou sazbu (zvláště tu pětiletou), čímž se efektivnost dluhopisů znásobuje, pan ministr neskromně sděluje, že spořící dluhopisy se nebudou zdaňovat! No jak by taky ano, vždyť dluhopisy si budou kupovat ti "nejpotřebnější", přece by bylo nefér jim za službu státní pokladně ještě ukládat zdanění. Jinými slovy, obyčejní lidé, občané, nebo také tzv. "lůza", utřou nos. Zase jsou a budou zvýhodněni jen bohatí, na lidi, kteří při vědomí nabízené relativně výhodné transakce, mohou jenom slintat a závidět, se zvysoka..! Jim se naopak zvednou ceny, zvýší DPH za zboží, služby, omezí přídavky, příplatky atd., o nějaké kompenzaci, která se nabízí bohatým, ani zmínka. Opravdu spravedlivý a beztřídní pohled na demokratické pojetí společnosti. O efektivnosti koaliční vlády rozpočtové odpovědnosti ani nemluvě!

0
Vytisknout
20871

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2011