Konzervativní britský ministr obrany uprostřed skandálu

8. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Britský ministr obrany Liam Fox opakovaně zdůrazňoval, že se jeho kamarád Adam Werrity (34) nikdy nepodílel na jeho setkáních se zahraničními politiky a podnikateli. Jenže týdeník Observer zveřejnil dnes video, z něhož vyplývá, že Werrity se podílel na Foxově schůzce s prezidentem Srí Lanky, k níž došlo v Londýně loni. Werrity nemá žádnou roli v britské vládě.

V Británii vyšlo v v posledních dnech najevo, že kamarád konzervativního ministra obrany Liama Foxe, Adam Werrity (34), provozoval kontroverzní "charitativní firmu" z Foxovy kanceláře v britské Dolní sněmovně. Deník Guardian zjistil, že Werrity používal Foxovu pracovnu č. 341 v parlamentě jako oficiální ústředí pravicové charitativní organizace Atlantic Bridge, která spolupracuje s významným americkým lobbistickým seskupením. Kancelář je financována britskými daňovými poplatníky.

Vyšlo také najevo, že v letech 2007-2010 vydělal Werrity jako ředitel firmy Atlantic Bridge více než 90 000 liber (cca 2 miliony Kč) a že vysoká úřednice ministerstva obrany varovala ministra Foxe, aby Werrity přestal rozdávat navštívenky s grafikou anglického parlamentu a s informací, že je Werrity "poradcem poslance dr. Foxe".

Werrity není zaměstnancem britské vláídy, avšak Foxe v jeho kancelářích na ministerstvu obrany navštívil během jednoho roku čtrnáctkrát a cestoval s Foxem letos v létě na Srí Lanku, kde byl Fox na oficiální návštěvě. Werrity také vyjednal pro ministra obrany schůzku v Dubaji letos v červnu, v jejímž důsledku by Fox povolán, aby svědčil v USA v soudním případu týkajícím se vydírání.

Fox byl spolu s Werritym v minulosti investorem ve zdravotnické konzultační firmě UK Health.

Fox založil firmu Atlantic Bridge s cílem posílit vztahy mezi Británii a USA a zejména oslavovat reaganovsko-thatcherovské období. Jmenoval Werrityho šéfem této firmy, byla však nyní zrušena po kritice regulačního úřadu, který poukázal na to, že firma Atlantic Bridge je příliš politická na to, aby mohla být považována za charitativní organizaci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lhal britský ministr obrany o své schůzce v Dubaji?

Britský konzervativní ministr obrany Liam Fox tvrdil médiím, že jeho kontroverzní schůzka s podnikatelem Harvey Boulterem v Dubaji byla "náhodná", protože se náhodou setkali v tamější restauraci. Jenže deník Guardian získal emaily, z nichž vyplývá, že schůzku předem zorganizoval Foxův kamarád Adam Werrity.

Po zveřejnění těchto emailů deníkem Guardian se pokusil Foxův mluvčí vysvětlit, že náhodné setkání Foxe v Dubaji bylo s Werritym, nikoliv podnikatelem Boulterem.

Boulter se s ministrem obrany chtěl setkat kvůli možné právní bitvě týkající se technologie, kterou jeho firma vyvíjela ve spolupráci s britským ministerstvem obrany. Boulterova firma a ministerstvo obrany prodaly technologii zvanou Acolyte, která pomáhá v boji proti infekcím MRSA, americkému koncernu 3M. V důsledku sporu o tuto technologii americká firma odmítla za technologii řádně zaplatit. Boulter chtěl přesvědčit Foxe, aby na Američany naléhal, aby mu zaplatili veškeré původně dohodnuté peníze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7496

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2011