Slovenský parlament neschválil podporu mechanismu EFSF, vláda padla

12. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Vláda Ivety Radičové po roce a třech měsících padla. Osudným se jí stalo hlasování o Evropském fondu finanční stability (EFSF), který poslanci Národní rady odmítli. Premiérka spojila hlasování s vyslovením důvěry vládě. Jenže pro EFSF hlasovalo jen 55 ze 124 přítomných poslanců, kdežto 9 bylo proti a 60 se zdrželo hlasování.

Návrh podpořili poslanci za strany SDKÚ, KDH a Most, kdežto strana SaS předsedy parlamentu Sulíka nehlasovala. Nejsilnější poslanecký klub opoziční strany Smer sice svou přítomností zajistil usnášeníschopnost sněmovny, ale pro ESFS ruku nezvedl.

Hlasování předcházela takřka šestihodinová rozprava. Poslanci a ministři vní zopakovali své postoje prezentované již řadu měsíců. Pravicové koaliční strany se navzájem obviňovaly z rozpadu vlády. Neoliberálové z SaS, na jejichž rozhodnutí osud kabinetu závisel, svůj postoj nezměnili. Podle nich by podpora fondu EFSF byla v rozporu s koaliční smlouvou.

Ke slovu se nyní dostane prezident Ivan Gašparovič, který rozhodne, co bude následovat. Může navrhnout předčasné volby nebo rekonstrukci vlády. Podle všeho povede nejprve konzultace s představiteli parlamentnícch stran.

Premiérka Radičová řekla: "Dnes rozhodujeme o dobrom mene a dôveryhodnosti Slovenska. Rozhodujeme o tom, kam bude Slovensko a jeho občania patriť, je to o tom, kto budú naši partneri. Je to o tom, či sa sami vylúčime zo spoločenstva úspešnejších."

Podle lídra opozice Roberta Fica si koalice může za situaci sama. Údajně jí nabídl dopisem jednání o EFSF, ale dostal odpověď že jde o vnitřní věc vládní koalice.

Ficův postoj je takový, že spojení hlasování s vyslovením důvěry vyloučilo Smer z hlasování o eurofondu.

Podrobnosti ve slovenštině: ZDE

0
Vytisknout
9199

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2011