Jak se bránit zlodějnám a korupci

18. 10. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 1 minuta

Upozorňuji na iniciativu dr. Jana Hnízdila uveřejněnou v jeho blogu na Aktuálně.cz . Podle mého názoru jsou individuální, leč co nejmasovější formální protesty (oznámení, podněty k vyšetřování, či jak se to správně jmenuje) prakticky jedinou možností, jak se alespoň trochu bránit zlodějnám a korupci.

Shodou okolností jsem nedávno viděl dva pořady "Reportéři ČT". Jeden byl věnován tunelu zvanému IZIS a druhý privatizaci nemocnice v Brandýse nad Labem. Je samozřejmě těžké chtít od reportérů, aby byli přehnaně stateční, ale možná mohli do vysílání pozvat státního zástupce nebo policii, aby se občan dozvěděl, jestli je takové jednání napadnutelné zdola, když u orgánů a institucí, které by měly konat, vidíme jen zametání pod koberec.

Když chtěla opozice mimořádnou schůzi ve Sněmovně, která by se (mimo jiné) zabývala IZISem, Nečas a jeho komanda to briskně, jak jinak než demokraticky, přehlasovali.

V pořadu o privatizaci nemocnice mluvil jistý Cikrt. Ten si je tak jistý krytím vlastních činů, že mohl napadnout reportéry, že jsou neseriózní, protože na něj vytáhli jakýsi záznam ze schůze, kde uklidňoval veřejnost, že peníze, které majitel získá prodejem nemocničních pozemků městu budou použity na provoz nemocnice. Byl v tom namočen i tehdejší hejtman a nynější ministr zemědělství Bendl, který úspěšně předváděl mrtvého brouka.

Myslím, že si současná politická moc úspěšně podřezává větev na níž se usalašila. Ono to časem přece jenom začne lidem docházet a mám pocit, že nakonec dojde k násilí, proti němuž se bude údajný masakr na Národní třídě jevit jako drobné pošťuchování.

0
Vytisknout
9491

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2011