Atmosférické koncentrace skleníkových plynů překročily ty nejhorší prognózy

21. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Atmosférické koncentrace tří hlavních skleníkových plynů spojovaných se změnami klimatu v roce 2010 vzrostly na nejvyšší úroveň od začátku měření, konstatovala Světová meteorologická organizace, která je agenturou OSN.

Oxid uhličitý, který je považován za nejdůležitější skleníkový plyn, dosáhl 389 částic na milion a jeho koncentrace tak vzrostla o 0,59%, konstatuje SMO v dnešním emailu. Koncentrace metanu narostla o 0,28% na 1 808 částic na miliardu a oxidy dusíku se zvedly o 0,25%, tj. na 323,2 částic na miliardu.

Eskalující emise hrozí "zavřením dveří" k cíli v podobě omezení nárůstu průměrné globální teploty během tohoto století na 2 stupně Celsia, varovala přednedávnem Mezinárodní agentura pro energii. 28. listopadu se v jihoafrickém Durbanu na dva týdny sejdou mezinárodní vyjednavači kvůli mezinárodní dohodě o snížení emisí skleníkových plynů.

"I kdybychom dnes dokázali mise skleníkových plynů zastavit, a k tomu máme velmi daleko, působily by i nadále během příštích desetiletí v atmosféře a tak ovlivňovaly delikátní rovnováhu", konstatuje prohlášení generálního tajemníka Světové meteorologické organizace.

Mezivládní panel pro změny klimatu při OSN (IPCC) minulý týden vydal zprávu o přírodních katastrofách, jejichž nárůst je během tohoto století kvůli rostoucímu počtu klimatických extrémů "prakticky jistý" a zvýší se tak počet extrémních lijáků i období naprostého sucha.

Vloni zaznamenaný nárůst koncentrací skleníkových plynů se vymyká i tomu nejpesimističtějšímu ze sedmi prognózovaných scénářů vývoje klimatu, které vypracoval IPCC.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7448

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2011