Izrael se k zabíjení íránských vědců spojil s teroristy

9. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Smrtící útoky na íránské vědce byly provedeny íránskou opoziční skupinou, která je financována, cvičena a vyzbrojována izraelskou tajnou službou. NBC News to sdělili američtí představitelé, kteří tak potvrdili obvinění vznášená íránskými představiteli.

Skupina s názvem Lidoví íránští mudžahedíni (známá pod perskou zkratkou MEK) byla dlouho USA označována za teroristickou, obviněna ze zabití amerických vojáků a kontraktorů v 70. letech a podpory útoku na americké velvyslanectví v Teheránu. Teprve v 80. letech se rozešla s íránským theokratickým režimem.

Útoky, které od roku 2007 zabíjely íránské vědce pracující v jaderném a raketovém výzkumu, byly prováděny dramatickým způsobem. Často při nich útočníci na motocyklech umisťovali malé magnetické bomby na karoserii auta oběti.

Američtí představitelé hovořící pod podmínkou anonymity potvrdili novinářům, že Obamova administrativa ví o vražedné kampani, ale není v ní přímo zapojena.

Íránci nepochybují o tom, kdo za útoky stojí - podle nich je to Izrael a MEK. Mohammad Džavád Laridžání, který je náměstkem nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího, řekl, že Izrael financuje MEK a někteří jeho členové sbírají pro Izraelce informace. Rovněž tak Izrael provádí nábor nových operativců MEKu a poskytuje logistickou podporu. Tajná služba Mossad cvičí operativce MEKu v Izraeli v používání motocyklů a malých bomb.

Většina toho co Íránci vědí o útocích a vazbách mezi MEK a Izraelem pochází z výslechu zabijáka, který se koncem roku 2010 neúspěšně pokusil o útok, a materiálů, které u něj byly nalezeny.

Laridžáního informace byly potvrzeny pro NBC News dvěma vysokými americkými představiteli; třetí prohlásil, že spojení mezi MEK a Izraelem nebylo dosud potvrzeno, a všichni popřeli zapojení USA do kampaně vraždění íránských vědců. Izraelské ministerstvo zahraničí se k věci již opakovaně odmítlo jakkoliv vyjádřit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10744

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2012