Ficovo vítězství může posílit českou pravici

11. 3. 2012 / Roman Kanda

čas čtení 3 minuty

Jak ovlivní drtivé vítězství Roberta Fica v letošních parlamentních volbách českou politickou a mediální scénu?

Domnívám se, že nadpoloviční většina Smeru-SD ve slovenském parlamentu, by mohla působit mobilizujícím způsobem na českou levici. Mohla by -- ale nejspíš nebude. Česká levice totiž nadále zůstává rozdělena na tzv. demokratickou a komunistickou. Pasivní ČSSD ani nevyužila faktu, že Nečasova vláda přestala usilovat o zákaz KSČM, čímž vlastně komunisty s konečnou platností legitimizovala jako pevnou součást stranického systému. ČSSD událost ani nekomentovala, o zrušení bohumínského usnesení neuvažuje, čímž nadále zůstává dobrovolně ve vleku dominantního postkomunistického diskursu.

Česká levice ani nemá tak výrazného leadera, jakým je na Slovensku Fico. Nenápadný a málo viditelný Bohuslav Sobotka si může tuto úlohu sotva nárokovat. Levice v ČR není dostatečně energická, nepředkládá komplexní alternativu a KSČM navíc diskreditují neostalinistické výroky některých jejích členů. (KSČM nepředstavuje radikální levici, nýbrž levici konzervativní, stojící napravo od ČSSD).

Ficovo vítězství bude nahrávat české pravici a pravicovým médiím. Dovedu si celkem snadno představit mobilizaci pravicových politiků (typu Přemysla Sobotky, Miroslavy Němcové), kteří budou veřejnost strašit návratem vlády jedné strany a budou Slovensko dávat za příklad vzepětí nebezpečného socialismu už ne jako pouhé hrozby, nýbrž jako děsivé skutečnosti. Pravice se bude opět stylizovat do role obhájců individuálních svobod a demokracie. A není zdaleka vyloučeno, že tento dvacet let omílaný model u řady voličů opět zabere.

Pravicová média se touto cestou vlastně už vydala. Již nyní přímo či nepřímo charakterizují Fica jako nesympatického člověka, který může negativně zvrátit dosavadní vývoj v zemi. Například zpravodajský server IHNED.cz publikoval článek, jehož titul je příznačný: "Fico bude nejspíš vládnout sám. Za volbu Směru se někteří Slováci styděli". Název článku sugeruje představu, že volit Fica je něco nepřístojného, něco, co se ve slušné společnosti nedělá a za co je možné (či snad záhodné?) se stydět. Jak může být "nepřístojné" volit někoho, koho zvolila drtivá většina voličů? A nebylo letos nepřístojné volit korupčními skandály zdiskreditovanou pravici? Vždyť ta si svou ponižující historickou prohru zasloužila.

Ještě dále jde titulek článku v iDNES.cz: "Slovensko sečetlo 99 % hlasů, Fico může vrátit vládu jedné strany" Onou vládou jedné strany se samozřejmě myslí vedoucí úloha komunistické strany před rokem 1989. Považuji tuto primitivní paralelu za vulgární, nekorektní a nehoráznou; vědomě pracuje s arzenálem antikomunistické ideologie, která je založena na strachu z návratu démonizované minulosti. Přitom uvedená paralela je absurdní minimálně ze dvou důvodů: (1) vedoucí úloha KSČ byla zakotvena v ústavě, což na Slovensku v současnosti nehrozí, neboť (2) Smer-SD -- i kdyby takovou změnu prosadit chtěl (jako že nechce) -- nutnou ústavní většinu ani nemá.

Možná by se pravicová média namísto strašením návratem "socialismu" měla zabývat hlubinnými analýzami toho, co se děje v Orbánově Maďarsku, kde byla nová ústava opravdu přijata.

Závěrem chci čtenáře ujistit: tímto zamyšlením mi nešlo obhajobu Roberta Fica, osobnosti v mnoha ohledech nepochybně kontroverzní, ani o propagaci jeho politické strany. Chtěl jsem jen poukázat na to, jak může být jeho vítězství zhodnoceno českými médii a českou politickou reprezentací a jak může historický triumf slovenské levice posloužit české pravici. Měli bychom se na tyto strategie připravit.

0
Vytisknout
14329

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2012