Wen Ťia-pao: Číně hrozí nová "kulturní revoluce"

15. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Číně hrozí, že upadne do nové "kulturní revoluce", pokud nepokročí v politických reformách. Řekl to premiér Wen Ťia-pao na tiskové konferenci, která byla patrně jeho poslední před rezignací na funkci.

Wen Ťia-pao opustí svůj post v příštím roce. Novinářům řekl: "Existuje možnost opakování "kulturní revoluce"," čímž měl na mysli dekádu politického chaosu, během níž došlo k perzekuci milionů osob ze strany Maových Rudých gard. "Čína usiluje o postupnou politickou reformu, aby vybudovala socialistickou demokracii, a to nebude lehký proces."

V důsledku prudkého ekonomického rozvoje se Čína stala druhou největší ekonomikou světa, jenže podle Wena se výhody z toho plynoucí mohou vytratit, pokud je nebude doprovázet změna politického systému. Nespecifikoval však, jakou změnu by si přál.

Wen se již podobně vyjadřoval v minulosti; npříklad v roce 2010 prohlásil, že opuštění politiky reforem a otevřenosti by znamenalo konec rozvoje. Tyto poznámky následují po rostoucích sociálních protestech na venkově i ve městech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9921

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2012