Zvonění klíčů je tentokrát pro tuto vládu

16. 3. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 3 minuty

Daně a různé druhy pojištění jsou pro mne laika způsob jakým financuji některé svoje potřeby. Zajištění na stáří, nemoc, infrastrukturu, vzdělávání. Pokud mám platit víc chci vědět za co.

Dalším aspektem je to, že o tyto služby se dělím s dalšími spoluobčany. Proto chci, aby náš podíl byl relativně spravedlivý. Spravedlnost je ovšem pojem nesnadno uchopitelný. Nicméně já ho chápu tak, že ze svého koláče dám stejný podíl jako ostatní. Tady bych jako spravedlivé sám za sebe viděl percentuelní - poměrný díl. Pokud mám dát takřka polovinu toho, co vydělám státu na to, aby zařídil tyto moje potřeby nechť dávají polovinu všichni, kdo mohou.

K tomu nestačí použít DPH. Pokud předpokládám, že spotřeba je většinově stejná, bude se podíl DPH - odevzdaných daní velmi lišit dle příjmů. Pokud se bude lišit spotřeba dle příjmů, což se liší, bude podíl bude podobný. Nicméně je zde jisté nepodkročitelné minimum. To zcela jasně znevýhodňuje nízkopříjmové skupiny. Tam podíl DPH může překročit kritickou - nezaplatitelnou hranici.

Naše vláda si jako mantru dala nezvyšovat daně firmám a vysokopříjmovým skupinám. Dramaticky změnila zdanění dividend pro zahraniční vlastníky a tak stovky miliard vyprodukovaných v Česku končí v zahraničí. Ty peníze prostě a jednoduše chybí a těch pár z nás co ještě něco daní v naší republice není schopno utáhnou režii a rozkrádání státu. Že by zbylo na ty potřeby, které původně účelem daní byly snad radši nemluvit. Naši matematici, premiér (snad fyzik), ministr financí (snad chemik) si s oblibou půjčují slova, která mají ve skutečnosti trochu jiný význam. A tak si pletou okrajové, počáteční podmínky s parametry rovnice. A tak zcela nesprávně používají slovo robustní.

Robustní řešení je něco co vykazuje stejné výsledky při relativně dramatických změnách podmínek řešení. DPH jistě robustním řešením není. Je zcela volatilně závislé na spotřebě a ta na výdělku. Pokud budu vyhazovat zaměstnance - učitele, hasiče a snižovat platy ostatním je mi zvýšení DPH na nic. Naopak značnou část těchto lidí přesunu do kategorie nezaměstnaných nebo zaměstnaných s nižším výdělkem a tak i spotřebou. To povede k nižšímu výběru DPH. To jistě není ani a priory "robustní" řešení.

Vláda je management. Management má být schopný vést ku prospěchu. Pokud toho schopen není patří vyměnit. To je profesionální přístup. Tady nejde o manželství ale o konkrétní prokazatelné výsledky. Za špatné je zodpovědný management NE vlastníci podniku.

Požívání matematické terminologie, navíc nesprávně, výsledky nezamaskuje!

Takže pánové, pokud Vám to nedošlo, tak ty klíče zvoní tentokrát Vám. Ten cinkot jste si svými "schopnostmi" více než zasloužili!

0
Vytisknout
13917

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2012