Vrah civilistů z Afghánistánu: Dobrovolník, vzorný voják, který "zachránil spoustu životů"

18. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Kvůli nedávné noční vraždě šestnácti afghánských civilistů, po níž místní úřady požadují stažení západních jednotek z venkovských oblastí a urychlení odchodu NATO, je vyšetřován osmatřicetiletý seržant Robert Bales z Washingtonu. Sousedé ho znají jako rodinný typ a "hodného hocha", odmítají zprávám uvěřit.

Bales se přihlásil do armády po 11. září, absolvoval čtyři služební turnusy a jeho bývalý velitel čety v Iráku ho pro Washington Post charakterizoval jako příkladného vojáka, který zachránil spoustu životů. V minulosti vyjadřoval hrdost nad tím, že jeho jednotka dokázala rozlišovat mezi civilisty a kombatanty.

Bales je po pátčním leteckém transportu z Afghánistánu nyní v izolační vazbě na základně v kansaském Fort Leavenworthu. Očekává se, že bude brzy formálně obviněn. Podle dostupných informací vnikl minulou neděli v noci opilý do několika afghánských domů a zabil šestnáct civilistů, většinou ženy a děti. Pokud by byl shledán vinným, může mu hrozit trest smrti.

Podle představitelů Pentagonu převezení Balese nutně neznamená, že soud proběhne v USA. Afghánské úřady požadují jeho vydání.

Bales sám v boji přišel o část nohy a údajně den před činem jeho přítel při explozi přišel o nohu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8760

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2012