Syrský sestřel tureckého letounu patrně nepovede k zásahu NATO

25. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Sestřelení tureckého stíhacího bombardéru vypadalo jako bod obratu, který může zatáhnout západní mocnosti do konfliktu, jenž se vymyká kontrole. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová prohlásila, že Damašek bude volán k zodpovědnosti, zatímco britský ministr řekl, že Damašku nebude dovoleno jednat beztrestně. Ale přes všechna ostrá slova zůstávají vyhlídky na západní vojenskou intervenci do Sýrie přinejlepším mizivé.

Za prvé, ozbrojená akce by nezískala podporu ani OSN, ani Ligy arabských států, a vnější intervence bez posvěcení obou institucí je dnes nemyslitelná. A mezi osmadvaceti členy NATO panuje jen malá ochota vést další válku na Středním východě. 

Libye byla dost tvrdým oříškem a po řadu nervózních měsíců to vypadalo, že konflikt může pro Západ skončit trapnou remízou. A Sýrie by byla ještě větším problémem. Její armáda je lépe vybavená, lépe vycvičená, lépe placená a mnohem loajálnější než armáda mrtvého Muammara Kaddáfího. 

Takže pro tuto chvíli, navzdory rostoucímu násilí a ohromnému počtu obětí, se zřejmě akce mezinárodního společenství omezí na sankce a silná slova.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6859

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2012