Evropský plán integrace se dočkal rezervovaného přijetí

27. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

V Německu a také mezi ekonomy se desetiletý plán prohloubení evropské fiskální integrace a zavedení bankovní unie už v úterý setkal s poměrně chladným přijetím. O plánu se má jednat na evropském summitu ve čtvrtek a v pátek.

Němečtí představitelé si stěžují, že jejich představy o přísnější rozpočtové kontrole zůstaly nenaplněny, zatímco ekonomové tvrdí, že rozvleklý časový plán a důraz na prvořadé vytvoření bankovní unie dále snižují již tak minimální očekávání spojená s nadcházejícím summitem. 

Sedmistránkový dokument publikovaný v úterý na stránkách EU tvrdí, že členské země mohou být nuceny provést rozpočtové změny, pokud poruší rozpočtová pravidla. Podle Financial Times předchozí verze výslovně hovořila o právu Bruselu přepisovat národní rozpočty takových zemí. 

Nástin dokumentu počítá s tím, že interní zpráva o plánu by měla být předložena v říjnu a závěrečná zpráva na summitu v prosinci. 

Podle ekonomů však takto "velkorysý" časový rozvrh sotva udělá dobrý dojem na aktéry na finančních trzích, kteří chtěli vidět nějaké řešení již tento týden. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6400

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2012