Nový šéf Světové banky chce zlikvidovat chudobu

26. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Jim Yong Kim, nově jmenovaný šéf Světové banky, je rozhodnut odstranit globální chudobu sérií programů a měření jejich výsledků stejně, jak řídil před deseti lety léčebnou kampaň proti nemoci AIDS, jíž byli nakaženi chudí lidé.

Šéf Světové banky sdělil listu Guardian, že chce zlikvidovat absolutní chudobu, která ohrožuje přežití 1,3 miliardy lidí na tomto světě, kteří mají k životu jen 1,25 amerických dolarů (25 Kč) denně. Kim je prvním lékařem, vědcem a antropologem, který se dostal do vedení Světové banky. Je také prvním prezidentem Světové banky se zkušeností s kampaněmi pro rozvojový svět. Likvidace chudoby podle něho bude potřebovat úsilí na mnoha, navzájem propojených frontách. Musí růst soukromý sektor, musejí existovat sociální ochranné sítě, musejí vzniknout funkční zdravotnictví a školství. Z vědeckých důkazů vyplývá, že tento rozvoj musí být zároveň ekologicky udržitelný.

Roku 2003 jako vysoký činitel Světové zdravotnické organizace Kim vyvinul úsilí dát k dispozici léky proti nemoci AIDS lidem v třetím světě. Dal si úkol do roku 2005 zpřístupnit tyto léky 3 milionům lidí. Tento cíl nebyl včas splněn, avšak vedl k podstatnému zlepšení zdravotní péče pro osoby nemocné chorobou AIDS v třetím světě.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
7815

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2012