Katalánsko požádá o nezávislost na Španělsku Evropskou unii

16. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Artur Mas, prezident Katalánska, provincie v severovýchodním Španělsku, chce v nadcházejících čtyřech letech uspořádat referendum o samostatnosti této provincie. Otázkou v referendu by mělo bžt: "Chcete, aby se Katalánsko stalo novým státem v Evropské unii?"

Pokud by Katalánci odpověděli, že ano, vyvolalo by to ve Španělsku ústavní krizi. Španělsko totiž nemá mechanismus pro udělení nezávislosti jednomu ze svých regionů a Evropská unie nemá mechanismus pro rozpad jednoho ze svých členských států.

Referendum v Katalánsku by se konalo právě v době, kdy se bude podobné referendum konat ve Skotsku, tedy v roce 2014. Následovat by mohlo hlasování o nezávislosti v Baskicku, kde zřejmě nacionalisté a separatisté o nadcházejícím víkendu zvítězí ve volbách. Baskicko už dlouho touží vstoupit do Evropské unie jako samostatný stát.

Španělský lidovecký premiér Rajoya se zapřísahal, že použije španělského ústavního soudu k tomu, aby prohlásil každé takové referendum za protizákonné. Ministr spravedlnosti Alberto Ruiz-Gallardón pohrozil, že Mas bude trestně stíhán, pokud by ignoroval rozhodnutí Ústavního soudu.

Mas hrozí, že vezme svůj spor do zahraničí: "V takovém případě budeme muset jít do Bruselu a vysvětlit tam, že nám ani nechtějí dovolit, abychom se zeptali vlastního lidu," řekl v pondělí v regionální televizi TV3. Dodal, že zatímco britský premiér David Cameron Skotsku referendum povoluje - i když skotská otázka se nezmíní o EU - "španělský stát jen vyhrožuje".

V nadcházejících volbách 25. listopadu získá Masova koalice v Katalánsku zřejmě absolutní většinu. Podpora pro nezávislost Katalánska je v současnosti vyšší než 50 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7970

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2012