Nenávistné reakce

7. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Zpravidla na své články v Britských listech nedostávám rozhořčené a nenávistné reakce, naposledy se tak stalo v sérii článků, kterou jsem psal na obranu Romů před většinovým českým rasismem.

O to větší bylo moje překvapení z nenávisti, kterou jsem u některých čtenářů vyvolal teď svým článkem "Odmítám legitimizaci komunismu". Byl mi vyčítán třídní původ jenom proto, že jsem zmínil, že můj otec byl primář, byl jsem obviněn z toho, že nevím, co je život, že jsem buržoust atd.

Přitom moji rodiče ještě v roce 2006 (můj otec měl tehdy 80 let) neměli ve vlastnictví žádnou nemovitost (ani chatu) a můj plat jako učitele na ZŠ a gymnáziu a pak i na VŠ byl dlouho pod 10 tisíc korun hrubého. Já sám dodnes nevlastním automobil, byt ani dům...

Ale především nechápu, co je špatného na tom, že někdo třeba vystudoval medicínu, stal se primářem a poctivou prací vydělává peníze.

Nebo jsou ti dobří pouze "dělníci" (myslím, že dělníci třeba v automobilce Škoda nemají nízké mzdy) -- nebo snad všichni, kdo vlastní pílí mají vyšší plat, jsou podle těch čtenářů zločinci buržoustského původu?

Nenávistné reakce mne překvapily o to více, že ještě nedávno jsem psal do Britských listů mnohem tvrdší antikomunistické články (a dodnes je podle mne systém, který prosazovaly komunistické strany všude na světě, kde vládly, srovnatelný svou zločinností a krvelačností se systémem nacistickým) a polemika s nimi, i v mailech, které jsem dostával od čtenářů, byla umírněná a spíše akademická.

Dnes mám pocit, že by mne leckdo nejraději pověsil na lampu jako nelidu a svini jen proto, že můj otec byl primářem.

Chyba ale nespočívá tolik v těch lidech. Ti se spíše nedokážou nějak lidsky vypořádat s dnešní společenskou situací.

Představa spravedlivé společnosti, rovnosti šancí, fér hry a kapitálu, který produkuje bohatství nikoli jen pro sebe, ale pro celou společnost, pomalu mizí. Zejména v zemi, kde jsou desítky tisíc lichvářských společností, kde nefunguje právní stát a kde jsou lidé hnáni vládní politikou do bídy, je zcela pochopitelné, že vzrůstá nenávist.

Její příčinou je bolest a ponížení, nelidský život kontrastující s neomaleným bohatstvím různých tunelářů a zločinců, jež navíc prezident vyjímá z pravomoci justice.

Je pak zcela pochopitelné, že minulá doba vlády KSČ je lákavá a lákavá oprávněně.

Jak rozlišovat mezi zločiny mafie komunistické a mafie kapitalistické, která je přímou pokračovatelkou té předchozí, když nemáte možnost žít plnohodnotný život a jste na hraně bídy, strachu a beznaděje?

Tento trend může vést, jak zdůrazňuji již vícekrát v jiných článcích, po případném zkorumpování komunistů k nástupu nacistů.

I proto je tak strašně důležité, aby příští volby jasně vyhrála levice, aby se nedala zkorumpovat a aby měla odvahu dát této zemi především tu základní spravedlnost: zločinci, rozkrádající veřejné peníze, do vězení. Pak bude i prostor pro prosperitu a spravedlnost sociální.

Lidé nesmějí mít pocit, dnes zcela oprávněný, že politika je tu hlavně proto, aby se beztrestně všechno rozkradlo a aby se zloději smáli do obličeje lidem, kteří díky nefunkčnosti státu padají do bídy a zoufalství.

0
Vytisknout
13683

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2013