Dvojí občanství kandidátů na prezidenta ČR

8. 1. 2013 / Čestmír Kubát

čas čtení 25 minut

Z veřejně dostupných zdrojů víme, že Jiří Dienstbier je občanem nejen českým, ale i občanem Spojených států amerických a Karel Schwarzenberg má kromě českého také švýcarské státní občanství. Poměr k České republice a jejímu lidu, zejména otázka, zda má kandidát na prezidenta republiky občanství výlučně české či nikoliv, přitom je jednou ze základních politických otázek pro uchazeče o funkci prezidenta republiky. Podle rozšířeného názoru Ústava dvojí občanství hlavy státu nezakazuje. Můj právní názor je právě opačný.

Hlupáci, nebo vykukové?

8. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Tak, jako se před krajskými volbami objevovala doporučení hlupáků vhazovat do volební urny přetržené volební lístky, tak se dnes objevuje podobně hloupá iniciativa přeškrtnout jméno kandidáta na volebním hlasovacím lístku a napsat tam místo něj jméno Tomia Okamury, nebo na volební lístek napsat, že si daný volič přeje raději návrat monarchie, píše Milan Balada.

Justiční úřední šiml kontra spravedlnost

Po ženě chtějí exekutoři 330 000 Kč, ačkoliv na černo nejezdila

7. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Jaroslava Čiháková z Prahy je obětí exekutorů. Chtějí po ní platbu 330 000 Kč. Byl jí ukraden občanský průkaz, jímž se neznámá černá pasažérka prokazovala revizorům Dopravního podniku. Krádež občanky byla včas oficiálně nahlášena policii, takže tím by byl v každé civilizované zemi případ skončil. Ne tak v České republice. Přestože je prokázáno, že Jaroslava Čiháková načerno nejezdila, exekuce platí. Jaroslava Čiháková je obětí domácího násilí, proto se skrývala a nevybírala svou poštu. O exekucích nevěděla a prošvihla tak veškeré lhůty pro odvolání. Soudci jistě řeknou, že se nedá nic dělat. Občané mohou mít jiný názor.

O případu informuje v deníku Právo Jindřich Ginter, který se exekučním bezprávím zabývá systematicky.

Případ Jaroslavy Čihákové se stane zřejmě vedle případu Romana Svobody symbolem bezpráví české justice i exekuční praxe - přestože všechny paragrafy byly jistě dodrženy do puntíku.

Jindřich Ginter, Exekutor chce po oběti domácího násilí 330 tisíc, přestože na černo nejezdila ZDE

Švýcarsko

7. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Kdyby byl ve Švýcarsku takový binec v exekucích, jako je v ČR, nepochybně by už byly desetitisíce podpisů od lidovou iniciativou, která by navrhovala doplnit ústavu o nový článek:

(1) Vymáhání dluhů přísluší státu a jeho orgánům.

(2) Činnost soukromých exekutorů je zapovězena, píše Jan Foniok.

Exekutoři šíří nepravdivé informace o poslední novele zákonů o exekucích

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Iuridicum Remedium, o. s.

Mezi právnickou veřejností jsou šířeny nepravdivé informace o tom, že poslední novela zákonů o exekucích přiznává soukromým exekutorům monopol na výkon rozhodnutí. Jedná se o otázku tzv. dvojkolejnosti výkonu rozhodnutí, kdy věřitel si může vybrat, zda o vymáhání své pohledávky požádá soud (tento způsob je pro věřitele i pro dlužníka levnější) anebo soukromého exekutora.

ČMKOS poskytne pracujícím důchodcům bezplatnou právní pomoc

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

ČMKOS má dlouhodobé výhrady k politice finančních škrtů současné vlády, zejména v oblasti veřejných financí. Protestovala i proti poslednímu balíčku ministra financí, kterým dochází k diskriminačnímu odnětím daňových úlev ve výši 24 840 korun u pracujících důchodců, kterým se tak sníží o tuto částku jejich roční příjem. Listina základních práv a svobod zajišťuje rovné podmínky a zacházení - tzv. rovnost subjektů, v tomto případě tedy i daňových . Pokud je jedna skupina vyloučena, dochází k porušování tohoto principu a jedná se o diskriminaci. Pokud tedy pracující důchodce vydělává a platí daně, sociální a zdravotní pojištění jako kterýkoliv jiný občan, má mít stejná práva. Navíc platí sociální pojištění, které mu standardně nezvyšuje důchod.

Druhým kandidátem by měl být Dienstbier

8. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Dovolím si ještě malou poznámku k blížícím se prezidentským volbám. Máme mnoho kandidátů a můžeme se z toho radovat, nicméně měli bychom mít na paměti, že do druhého kola postoupí pouze dva.

Radost z plurality může skončit tak, že všichni ostatní kandidáti, kromě dvou, kteří jsou dlouhou dobu na prvních místech, budou mít pár procent a budou sloužit jako pouhá ozdoba nástupu Zemana či Fischera na Hrad.

Nevěřím, že by někdo ze stoupenců třeba paní Roithové nebo Fischerové chtěl vědomě hrát tuhle komedii. Z dobrých úmyslů a z radosti nad představou, že jejich kandidátka bude na Hradě, zvolí de facto Fischera či Zemana.

Mrtvola na pochodu

8. 1. 2013 / Jiří Kalát

čas čtení 6 minut

Svatá země 1. týdne roku 2013: Za prvních pár dní nového roku toho nebylo mnoho, došlo k nepokojím v Janinu, proti Netanjahuovi se postavili jeho velvyslanci, Fatah oslavuje v Gaze a Izrael bude stavět další plot. Ano, a mírový proces je mrtvý.

Peníze a iluze

8. 1. 2013 / Petr Fiala

čas čtení 6 minut

V minulé stati "Peníze a významy" (následující dvě stati na dané téma vznikly jako reakce na podněty čtenářů a byly spíše dovysvětlením prvotní úvahy) jsme si řekli, jak došlo k tomu, že peníze zaujaly pozici boha. Dnes si povíme něco o tom, jak se tato kardinální změna, srovnatelná s přechodem společnosti ze stadia loveckého do stadia zemědělského, projevuje v každodenním životě.

Demonstrace na podporu Romana Smetany se bude v pondělí konat jinde

8. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vzhledem k omezenému místu před budovou okresního soudu v Olomouci a předpokládanému počtu účastníků měníme místo konání shromáždění plánovaného na pondělí 14. 1. v 15 hodin odpoledne na prostranství před orlojem na Horním náměstí v Olomouci.

Bližší informace: ZDE

Buďme rádi, že český prezident nemá stejné pravomoci jako americký

7. 1. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Zatímco u nás vrcholí hysterie ohledně prezidentské volby, americký prezident Barack Obama minulý týden opět podepsal kontroverzní zákon NDAA, jenž mu umožňuje věznit skutečné i domnělé nepřátele americké vlády včetně amerických občanů ZDE. Nádavkem je přijetím tohoto zákona znemožněno uzavření americké věznice Guantánamo. V tomto ohledu můžeme být skutečně rádi, že stávající prezident České republiky, byť silně nepopulární, ani budoucí prezident obdobné pravomoci včetně seznamu osob určených k likvidaci ZDE nemá a mít nebude.

Ostalgie, aneb Sen o demokratické zlodějině

7. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V posledních letech se během rozhovorů o minulém režimu s různými pamětníky opakovaně setkávám s pozoruhodným názorovým vzorcem. Zpočátku mě docela překvapoval, se stoupající četností výskytu jsem jej však musel vzít vážně a dnes ho považuji pro pochopení nostalgického vztahu k "reálnému socialismu" ve vzorku svých přátel a náhodných známých za klíčový.

Naposledy to byl tuším taxikář, který mě na Štědrý den brzy ráno vezl k vlaku.

Výsledek zmíněného srovnání "tehdy" a "dnes" lze v zásadě shrnout do následujícího výroku: "Tehdy mohli stát okrádat všichni, ale dnes jen ti, kdo mají patřičné kontakty a umějí v tom chodit. A to je nespravedlivé."

Staré hodnoty

7. 1. 2013 / Stanislav Křeček

čas čtení 3 minuty

Václav Bělohradský se ve svém článku "Prezidentova řeč" publikovaném v Právu 5. ledna 2013 zamýšlí nad novoročním projevem prezidenta. Chápu, že důvodů k odlišným názorům, případně i ke kritice prezidentova projevu je mnoho. Zejména varování před "našeptávači", o kterých se prezident zmínil, vyvolává pochybnosti o tom, zda je správně chápán stav společnosti, která se ze své velké části stala našeptávačskou, neboť její stav málokoho uspokojuje a ve slovech mnohých "našeptávačů" je velmi racionální jádro. Stejně tak ovšem jako v mnohých není.

ROZHOVOR S KANDIDÁTKOU NA PREZIDENTKU ČESKÉ REPUBLIKY

Jana Bobošíková: Eurohujerům budu sypat štěrk do soukolí federalizace Evropy

7. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 43 minut

Dnes čtenářům předkládáme další ze série rozhovorů s prezidentskými kandidáty, nichž se pokoušíme zjistit, jak by vykonávali pravomoci svěřené hlavě státu v případě zvolení do úřadu prezidenta republiky. Ústava ČR rozděluje pravomoci prezidenta republiky na samostatně vykonávané (za podmínek tak, jak jsou obsaženy v čl. 62), a sdílené (jež jsou obsaženy v čl. 63 - k jejichž platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády). Prezidentovi republiky přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon (čl. 63 odst. 2 Ústavy). I na ně se v rozhovoru ptáme.

ROZHOVORY BL S PREZIDENTSKÝMI KANDIDÁTY

Vladimír Franz: Vetoval bych zákony, které odporují zdravému selskému rozumuZDE

Miloš Zeman: Zákaz kouření v hospodách bych vetoval! ZDE
Táňa Fischerová: Nebudu dělat, že jsem snědla všechnu moudrost světa ZDE

28292

ROZHOVOR S KANDIDÁTEM NA PREZIDENTA REPUBLIKY

Miloš Zeman: Zákaz kouření v hospodách bych vetoval!

4. 1. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 68 minut

Dnes čtenářům předkládáme další ze série rozhovorů s prezidentskými kandidáty. Tentokrát s bývalým předsedou vlády v letech 1998 - 2002 a předsedou Poslanecké Sněmovny z let 1996 -- 1998, který byl letech 1993 -- 2001 předsedou ČSSD. Před jeho druhým pokusem dobýt Hrad se pokoušíme zjistit, jak by vykonával pravomoci svěřené hlavě státu v případě zvolení do úřadu prezidenta republiky. Ústava ČR rozděluje pravomoci prezidenta republiky na samostatně vykonávané (za podmínek tak, jak jsou obsaženy v čl. 62), a sdílené (jež jsou obsaženy v čl. 63 - k jejichž platnosti je nutný spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády). Prezidentovi republiky přísluší vykonávat i pravomoci, které nejsou výslovně v ústavním zákoně uvedeny, stanoví-li tak zákon (čl. 63 odst. 2 Ústavy). I na ně se v rozhovoru ptáme.

Prezident není razítkovací polštářek, říká Miloš Zeman.

ROZHOVORY BL S PREZIDENTSKÝMI KANDIDÁTY

Vladimír Franz: Vetoval bych zákony, které odporují zdravému selskému rozumuZDE

Miloš Zeman: Zákaz kouření v hospodách bych vetoval! ZDE
Táňa Fischerová: Nebudu dělat, že jsem snědla všechnu moudrost světa ZDE

Sladká důvěra, bezmezná víra

7. 1. 2013 / Pavel Táborský

čas čtení 4 minuty

Bude-li čtenář zcela intuitivně vnímat charakter pojmů, nemusí se zrovna zabývat studiem kognitivní sémantiky, aby konstatoval, že z lexikálního hlediska jsou dvě krásná slova víra a důvěra v některých spojeních souznačná. Určitý významový rozdíl však tkví v jejich pojmové šíři. Termín víra je obsažnější, důvěra jakoby intimnější. Zpravidla věříme, nebo nevěříme idejím, důvěřujeme, nebo nedůvěřujeme jejich nositelům.

Míru důvěry a sílu víry občanů v oblastech společenského dění zkoumají instituty,jako jsou například volby, případně instituce zabývající se výzkumem veřejného mínění. Tato profesionální a nepochybně nezávislá zařízení k tomu mají dokonale propracované přístupy s využitím sociologických a statistických metod.

Národní amnes(t)ie

7. 1. 2013 / Josef Praks

čas čtení 3 minuty

(Aneb Krátké zamyšlení nad slovy a jejich významy v současném českém ptydepe ve světle blížích se voleb)

Pod líbivými a (nejspíše) nechtěně ironicky až sarkastickými znějícími slovy našeho prezidenta bublá mnohem vážnější koktejl, zkusím trochu nádobu zamíchat a nad jednotlivými ingrediencemi se lehce zamyslet.

Proč Hradní pán nerozvedl, jaké "staré dobré hodnoty" měl v projevu na mysli? Z jeho konzistentních činů mi připadá, že nejspíše ono slavné "já na bráchu, brácha na mě" či "kdo nekrade, okrádá rodinu".

Vytýká nám, že netáhneme za jeden provaz a nedržíme spolu. Myslí tím nejspíše, že se nechováme dle hesla "drž hubu a krok" či "nauč se muset, bude se ti lépe chtít". U moci je osvícená elita, která ví, co je pro (s)prostý lid nejlepší. Kdo cokoliv kritizuje, nebo odmítá, nebo (!) navrhuje jiné řešení -- je škůdce, minimálně našeptávač a falešný spasitel. Osobně se děsím systémů, kde existuje jen jedno jediné řešení, jedna jediná cesta, jeden jediný možný kandidát (údajně schopný navázat na odkaz slovutného XY z důvodů ZŽ) -- a mohou mi to v petici či výzvě podepsat klidně všichni andělé nebeští nebo nositelé Nobelovy ceny za mír za posledních 50 let.

Jaké to bývalo za knížete pána

7. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta



Tento předvolební klip z českých filmových archivů věnuje knížeti pánu a jeho dnešním obdivovatelům - Himmel, Hergott, das waren Zeiten, nicht Wahr? František Řezáč aus Pilsen.

Nenávistné reakce

7. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Zpravidla na své články v Britských listech nedostávám rozhořčené a nenávistné reakce, naposledy se tak stalo v sérii článků, kterou jsem psal na obranu Romů před většinovým českým rasismem.

O to větší bylo moje překvapení z nenávisti, kterou jsem u některých čtenářů vyvolal teď svým článkem "Odmítám legitimizaci komunismu". Byl mi vyčítán třídní původ jenom proto, že jsem zmínil, že můj otec byl primář, byl jsem obviněn z toho, že nevím, co je život, že jsem buržoust atd.

Šlechtic ve službách Kalouskova absolutismu

7. 1. 2013 / Ivan Větvička

čas čtení 7 minut

Republikánské zřízení v naší zemi upadá. Klesá důvěra ve vládu, parlament i justici, zatímco skupina podnikavých dravců beztrestně pustoší hospodářství a prezident dělá v zahraničí ostudu. Bezútěšná situace probouzí nostalgii po starých časech: po jistotách pro posušné v komunistické diktatuře, po přehledných názorových šablonách zatuchlé církve pro tápající, po ideálu šlechtické cti z rytířské literatury pro romantiky. V prezidentské kampani Karla Schwarzenberga se ukazuje, že romantickou duši mají i mnozí úctyhodní lidé (Jan Svěrák, Miloš Forman, Helena Illnerová, Jiřina Šiklová, Libor Pešek, Bolek Polívka a další), pro které už odraná Republika není sexy a snaží se voliče přesvědčit, že z marasmu nás vyvede KNÍŽE. Předurčuje šlechtický původ člověka k čestnému a prozíravému jednání? Bohatá historie zemí Koruny české přináší jasnou odpověď.

"Úzkostlivá objektivita" České televize

7. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Poté, co v neděli v Otázkách Václava Moravce pochválil ministr Kalousek Českou televizi za její "až úzkostlivou objektivitu" ohledně prezidentské volby, nedalo mi to, abych si nenašel upoutávku na prezidentské debaty, moderované právě Václavem Moravcem. Přikládám screenshot upoutávky z pátečních Událostí 4.1. Zajímalo by mě, jak objektivně stanovila ČT, že zrovna Miloš Zeman má být v čele kandidátů, s hlavou asi o 1/3 větší než chudák Táňa Fišerová, která se jim tam už skoro nevejde. Stejně tak objektivní asi je, že všechny ženy-kandidátky jsou umístěny v pozadí, spolu ještě s podezřelou modrou osobou, píše Jan Marek.

Ra - Pouť egyptského Boha slunce

21. 12. 2012

čas čtení < 1 minuta

Restaurovaná verze celovečerního experimentálního animovaného filmu Lesley Keenové (produkce Jan Čulík) z r. 1990, který vizualizuje abstraktní filozofii a teologii starého Egypta - v níž nalézáme překvapivé podobnosti s koncepty moderní kvantové fyziky - vyšla dne 21. 12. 2012 na DVD. (Film vznikl pro britskou kulturní komerční televizi Channel Four.) Podrobnosti o filmu naleznete ZDE. (Pro zajímavost - film je z předpočítačové éry. Vyroben byl prostřednictvím kreseb na průhledných fóliích, z nichž se vyrobily negativy a pod kamerou se zasvítily zespoda. Jednotlivé barvy byly nasnímány pomocí barevných filtrů, pětatřicetimilimetrový filmový materiál byl exponován v kameře v některých případech s různými filtry až padesátkrát.)

Při volbě prezidenta nehazardujme

7. 1. 2013 / Luděk Prokop

čas čtení 4 minuty

Pan Marek Řezanka v článku "Tisíc a jedna frustrace" v poměrně obsáhlém článku pod výstižným názvem shrnul velice mírně řečeno palčivé problémy. Bezohledné a zlovolné počínání Václava Klause. Počínání vlády, poslanců a poslankyň vládní koalice, nezařazených poslanců, prostě počínání všech těch, co vzdor všemu co se děje lpějí na svých korýtkách měrou překračující veškeré únosné hranice. Zlovolné, zločinné počínání, které většinu naší veřejnosti, většinu nás sužuje, deprimuje a frustruje.

Stařičký vědec: Mým kritikům

7. 1. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 3 minuty

Dopis původně určený mé mladé přítelkyni vzbudil po vyvěšení v BL velmi kladný ohlas. Dvě nebo tři záporné reakce mi nicméně dávají možnost uplatnit mně vlastní těžkopádnou jízlivost a grafomanství.

Karatelům, které znepokojuje moje stáří, odpovídám částí dopisu, který jsem před časem poslal Jiřímu Suchém (grafoman holt píše, kam a komu se dá):

Kde domov Karla Schwarzenberga

4. 1. 2013 / Mojmír Grygar

čas čtení 9 minut

1. Karel Schwarzenberg (dále SB) se stal "Čechem jako poleno", protože se v Čechách narodil a zdědil tu velký majetek. Princip Augšpurské smlouvy (1555) "cuius regio eius religio" (kdo je vládcem kraje, ten určuje i náboženství) se dá také vykládat národnostně: patříš tam, kde máš (větší) majetek. Pan SB rád vykládá anekdotu, jak se malá tasemnice dívá s maminkou ven, kde se jí všecko -- louka, květinky, sluníčko -- tuze líbí, a na její udivenou otázku, proč nežijí tam venku a trčí v temné díře, jí maminka řekne: nedá se nic dělat, to je jednou, holt, náš domov. Nechme stranou, že anekdota urážlivým způsobem definuje domov (tu věčnou českou otázku "kde domov můj?"), a z občanů, kteří zůstali doma a nešli ven za krásným barevným světem, dělá pitomce, ale podívejme se, jaká se v ní skrývá paradoxní pointa. Proč se vlastně pan SB vrátil domů, přestože žil téměř celý život tam venku na sluníčku? Co ho pudilo oprášit ztracenou a zapomínanou otovskou řeč a vrátit se do "díry"? Tou silou nebyla česká řeč, krása krajiny ani české historické vědomí, ani nostalgie po starých pověstech českých, po Dalimilovi, Husovi, Komenském, Masarykovi, ale velký majetek, pro který jeho předkové válčili, vdávali se, ženili a který s pomocí Boží neustále rozšiřovali. Návrat do díry byl návrat k milovanému majetku. Vždyť pan SB hned, jak to bylo možné, žaloval český stát, že mu komunisté zazaplavili rozlehlé lesy pod Orlíkem, napsal Mojmír Grygar.

Václav Žák: Za Klausovu amnestii nese odpovědnost vláda

6. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Český prezident je podle ústavy politicky neodpovědný. Za jeho akty, které podléhají kontrasignaci, nese odpovědnost vláda. Ve skutečnosti tedy u kontrasignovaných aktů nerozhoduje prezident, ale vláda. Jak by mohl rozhodovat někdo, kdo nemá odpovědnost? Prezident může projevit přání amnestii udělit a pak jí propůjčuje důstojnost svého úřadu. O jejím rozsahu ovšem rozhoduje vláda, která za to také nese odpovědnost.

Takže pokud se v civilizované zemi - a tím mám na mysli i Slovensko - prezident rozhodne, že udělí amnestii, obrátí se s tím požadavkem na Ministerstvo spravedlnosti, které prezidentovi připraví podklady, v nichž pochopitelně uvede varianty amnestie a její případné dopady. Vláda prezidentovi naznačí, jakou amnestii bude ochotna kontrasignovat, protože za ni nese politickou odpovědnost. Kdyby prezident prosazoval svoji variantu, suše mu oznámí, že takovou amnestii kontrasignovat nebude.

Divím se opozici, že nepožádá Ústavní soud o posouzení ústavnosti amnestie. Situace, kdy premiér nahrazuje rozhodnutí vlády individuálním rozhodnutím, nemá s ústavností nic společného.

V poslední době se pokaždé kauze zdá, že česká politika už nemůže hlouběji klesnout.

Kompletní článek ZDE

Pozoruhodná originalita České televize, aneb Že ji BBC nežaluje?

5. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta



Porovnejte znělky volebního vysílání BBC z května 2010 a prezidentských volebních debat na ČT v roce 2013....

(Kromě toho, nějací českoslovenští prezidenti ze znělky ČT jaksi vypadli - že by zmizíkovala Česká televize historii? Dělat historická ohlédnutí jen z těch lidí či událostí, které se nám líbí, no to je dobrý přístup!)

PROALT:

Klaus-Nečasova amnestie vystihuje podstatu dnešní české pravice

5. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Prezident ČR Václav Klaus vyhlásil při svém novoročním projevu 1. ledna 2013 poměrně rozsáhlou amnestii, jejíž 2. článek ve svých důsledcích vyjímá z moci trestní spravedlnosti některé podezřelé i usvědčené pachatele závažných hospodářských deliktů. Tento akt představuje výmluvnou tečku za Klausovou prezidentskou érou a ztělesňuje její podstatu.

EXKLUZIVNĚ: Komu slouží novela exekučního řízení ?

4. 1. 2013

čas čtení 41 minut

Bohužel musím souhlasit s Filipem Mahďákem, se kterým bych si rád za fungující justici připlatil. Vlastně bych si připlatil mnohem víc (a pana Kalouska bych to ještě i nechal dvakrát superhrubě zdanit), protože nedostupnost a nevymahatelnost spravedlnosti už mě samotného stála desítky tisíc. A i kdyby nestála, měl bych prostě z fungujícího třetího pilíře demokracie (soudnictví) dětinskou radost, jakou jsem ještě donedávna měl z bezplatné zdravotní péče a vysokého školství. Bohužel 146 exekutorů si může dovolit mít na své straně mnohem víc poslanců, než kolik jich nezbytně potřebuje k pouhému holému přežití, píše autor, jehož totožnost je redakci známa.

Rychle rostoucí počty dlužníků ochromují i justici

6. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Do insolvence padá nejvíce lidí a firem v historii Česka. Bezvýchodně zadlužených je už dokonce tolik, že dluhy svým množstvím a administrativní zátěží ochromují samotnou justici. Ta jen tak tak stíhá plnit zákonné lhůty a jen stěží může vše do detailů pečlivě posuzovat.

Celý článek ZDE

O střechu nad hlavou přicházejí kvůli dluhům stovky lidí

"V roce 2011 bylo přes sedm set devadesát nedobrovolných veřejných dražeb. Loni se jejich počet opět meziročně zvýšil o 17 procent. Letos čekáme další vzestup," uvedl šéf společnosti Eurodražby.cz Radim Hasman. Většinu dražeb spouštějí banky u klientů, kteří nemají peníze na splátky. Přitom právě hypotéky se lidé snaží platit do poslední chvíle, to i za cenu toho, že si na ně berou půjčky od nebankovních institucí a lichvářů. Jenže to často jen dražbu oddálí. Nejen že se pak z nemovitosti utrží většinou méně, ale ještě si na peníze z prodeje dělají nárok další věřitelé, kteří lidem na úhrady splátek bance půjčili. Lidé tak samozřejmě ztrácejí i to, co bance již dříve přeplatili na úrocích. Mnozí dlužníci navíc, i když už nemovitost nemají, dluží bance ještě dále. Dražby totiž dnes obvykle pokrývají jen kolem 70 procent dluhů bance."

Celý článek ZDE

Tisíc a jedna frustrace

5. 1. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

Téměř to vypadá jako nějaký laboratorní experiment. Pokusné zvíře dostává různě intenzivní šoky, a čeká se, jak bude reagovat -- a co vše vydrží. Zkoumá se, kdy začne jednat agresivně, a intenzita jednotlivých ataků je stupňována.

Takové pokusy nemám rád -- na myších, na krysách -- a tuplem ne na občanech České republiky. Na Klausovu amnestii, kterou nám začal nový rok, lze pohlížet různě. Například Petr Minařík v Deníku Referendum parafrázuje název známé Shakespearovy komedie a ve svém článku "Mnoho povyku pro amnestii" mimo jiné píše: "Nepropůjčil (Klaus) jim řád za zásluhy, ale poslal domů lidi, kteří měli dávno vykonávat domácí vězení, případně obecně prospěšné práce. Jejich pobyt za zdmi českých kriminálů je nonsens, který dlouhodobě znesnadňuje civilizační pokrok v českých nápravných zařízení, kde o nějaké nápravě nemůže být ani řeč."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2012

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2012 přispělo finančně na Britské listy 210 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 984,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2012 částkou 2801,71 Kč.

93 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2012 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 60 421,37 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 12. 2012: byla 258 165.75 Kč, z toho na exekutorský projekt 161 475.59 Kč a na na provoz Britských listů 96 690.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

39083