Polský socialistický exprezident lobbuje v Evropě za diktátora Nazarbajeva

14. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Bývalý polský prezident Alexander Kwaśniewski radí kazašskému diktátorovi Nursultanu Nazarbajevovi ohledně "reformování a demokratizace" země. A má určitě s čím radit, protože v Kazachstánu vládne jeden z nejkrvavějších režimů celého postsovětského prostoru.

Na ruskojazyných portálech lze dohledat, že Mezinárodní nezávislá poradní skupina prezidenta Nursultana Nazarbajeva vznikla v roce 2010. Podle Anny Wnuk, která je vedoucí Kwaśniewského kanceláře, skupina působí při úřadu kazašského premiéra.

Nazarbajev vládne v nejbohatším středoasijském ropném státě nepřetržitě od roku 1991, kdy Kazachstán vyhlásil nezávislost. Mění ústavu tak, aby mohl v úřadu zůstávat doživotně, a podlézavý parlament neustále navrhuje takové věci, jako přejmenování hlavního města Astany na Nursultan. Žádné z voleb od vyhlášení nezávislosti OBSE neuznala za demokratické.

V poradní skupině, která se čtyřikrát ročně schází v Kazachstánu, působí vedle Kwaśniewského také bývalý rakouský kancléř Alfred Gusenbauer, bývalý italský premiér a bývalý předseda Evropské komise Romano Prodi nebo španělský exministr zahraničí Marcelino Oreja. Za to dostávají od Nazarbajeva odměnu, jejíž výše není Kwaśniewského úřadem publikována. Podle britského tisku Tony Blair dostává od Nazarbajeva mj. 12-14 milionů dolarů finanční odměny ročně. Členové jeho týmu výši částky popírají, ale konkrétní údaje nepředložili.

Kwaśniewski je při propagaci Kazachstánu v Evropě velmi agilní. Nedávno například publikoval velký článek v britském Guardianu, v němž zdůrazňuje význam této země pro Evropskou unii.

Podrobnosti v polštině: ZDE

0
Vytisknout
6264

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2013