Pluralitní myšlení a jiné iluze

27. 2. 2013

čas čtení 3 minuty
Polemika s článkem Štěpána Kotrby Obecný opravník sexuálně explicitních omylů

Milí občané, něco se vám nelíbí? Tamhle je hraniční přechod.

Reakce pana Kotrby na můj článek mě velmi pobavila. Abych to uvedla na pravou míru -- koutky mých strnulých rtů, jež nekomunikují s nikým jiným než s Bohem, proběhlo lehké škubnutí. Toť úsměv v podání puritánské, impotentní a prudérní učitelky katechismu na nemravná nařknutí. Amen. Telepatické schopnosti homosexuálního pornoherce s traumatem ze smrti Ježíška byly nabourány nízkofrekvenčními vlnami anti-křesťanské zaujatosti. Musím pana Kotrbu zklamat, nejsem křesťanka (a proč je to vůbec relevantní?). Jeho RÁDOBY pluralitní přijímač dat by si měl přeladit na frekvenci naslouchání a tolerance, píše Markéta Růžičková.

Návrhy ve stylu neúspěšného bradavkového zákona na Slovensku nejsou podporovány jen zrnkem (smetím) vesnických pámbíčkářů (a názor každého je VŽDY relevantní), ale i vzdělanými autoritami, rodiči z různých demografických skupin, studenty. I obyvateli takových "elitních metropolis", jako např. Brno. Kdo to označuje jako cenzuru má podle mě problém s nasloucháním. "Mediální produkty pro dospělé" nikdo nezakazoval a nezakazuje. Zákon nicméně neprošel, asi to tak mělo být. Společnost si to asi holt přeje. Baví je trávit předvečer s Farmář hledá pochvu a jinými inscenacemi špatného vkusu...

Za pásem by seděl jenom vesnický debil, když můžete zavolat štáb, ukázat kozy a pak podat žalobu na ochranu osobnosti, a mezitím si přivydělávat náhodnými procházkami bez kalhotek za větrného dne. Dá se usoudit, že majoritní většina lidí včetně mladých má jistý přirozeně vštípený morální kodex, který zatím odolává tlakům zvenčí normalizujících sex za peníze a jiné dekadence.

Morálka a logika se nevylučují, obě sídlí v jedné z hemisfér mozku. Z toho plyne, že na lidech, které tato tématika koncernuje, není nic nenormálního či fanatického. Lidé jako já praktikují své občanství a svobodu projevu. Chtějí se cítit jako lidé, nikoliv jako potenciálně přitažlivý reklamní atribut. Lidé, ne zdroje. Vůbec se nedokáží smířit s dehumanizací vlastních dětí. I když matky (velmi správně!) zařizují při první menses dceři návštěvu u gynekologa a začínají se sexuální osvětou a prevencí, nedělají to proto, že by se snad smířili s tím, že jejich dcerka zajde za roh a ohne se přes první plot.

In the most Biblical sense,
I am beyond repentance
Fame hooker, prostitute wench, vomits her mind
But in the cultural sense
I just speak in future tense
Judas, Lady Gaga

Rady Štěpána Kotrby typu "existuje vypínač" jsou asi tak vhodné jako "existuje hraniční exit" pro protestující davy před sídlem vlády. O úrovni Vaší schopnosti respektovat odlišnosti to vypovídá samo za sebe. Smiřte se prosím s tím, že svět je barevný, a že lidé, kteří kritizují cokoliv, se nesnaží o nic jiného, než o pokrok. Plácáním po ramenou se ještě nikdy nic nedokázalo.

RRTV má v judikatuře jasno. -- Moje věta neobsahovala zrnko ironie. Stejně tak mají v judikatuře jasno zřejmě i soudcové případu Smetana. I ombudsman. I prezident... Doteď nedokážu slovy vyjádřit vděčnost Romanu Smetanovi za jeho rozhodnutí mrhat nesmyslným úředním rozhodnutím, riskovat tím vlastní svobodu a odhalit absurditu komedie českých luhů a hájů, co si říká právní stát úředního šimlíka.

Mediální morálku tvoří svými rozhodnutími soudci. Ještě jednou amen.

0
Vytisknout
10509

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2013