Devalvace slov a hysterie v panické situaci

27. 2. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vzhledem k tomu, že světlo na konci českého tunelu nevidět, začíná společnost, zdá se, stále rychlejším tempem propadat panice - a přitom přicházet o jazyk, který ještě dokázal normálním způsobem sdělovat. Máme tu už jen hysterické výkřiky: "Fašista" je pro některé každý, kdo kritizuje nectnosti a problematické personální vazby Miloše Zemana, "lůza" pro jiné zase každý, kdo naopak Zemana volil. A teď ještě navrch k tomu "genocida".

Co ale budeme dělat, až se věci případně ještě zhorší? Až tu dejme tomu nebudeme mít verbálně občas proněmeckou, politicky "suverenistickou" pravici, ale místo toho s frustrací z nefungující ekonomiky a neúspěšné politiky posílí třeba Dělnická strana sociální spravedlnosti? Jakým slovem označíme takový posun, když nám už po řízené devalvaci českých výrazů žádný adekvátní nezůstane? Jak potom asi budou "karlisté" označovat prohnědlý výkvět lumpenproletariátu, jehož řady vláda s účastí jejich idolu svou současnou politikou usilovně rozmnožuje? Jak se negativní výrazy, které jsou už masívně v oběhu zcela nezávisle na svých nevyskytujících se denotátech, budou asi stupňovat?

Jistěže se dnes důchodcům a obecněji starším lidem nevede dobře. Celý život přispívali do byrokraticky "solidárního" systému v dobré víře, že si tento vklad budou jednou moci patřičným způsobem vybrat. Teď zjišťují, že skutečnost zdaleka neodpovídá očekávání, ba dokonce ani tomu, nač byli ještě před pár lety zvyklí. Jenže - za jinak stejných okolností - za pár let bude ještě hůře, až se pod taktovkou politické oligarchie definitivně prodestujeme a protemelínujeme k růžové budoucnosti země druhé kategorie. Moje generace se bude mít ve stáří hůře než současní důchodci a o té následující, kde podstatné segmenty při současné úrovni nezaměstnanosti ani nedokáží odpracovat povinnou dobu, zatímco budou za všechny sociální a zdravotnické služby dávno platit "na dřevo", ani nemluvím. Jak potom asi budeme označovat stav, ve kterém budou důchodci žít?

Ani tohle ovšem ještě ani zdaleka nebude genocida.

0
Vytisknout
12261

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2013