Stát pokulhává za neziskovým sektorem

13. 3. 2013

čas čtení 3 minuty

32 nových pracovních míst jako "pečující osoby" pro jedny a možnost návratu do zaměstnání pro mnoho dalších rodičů díky podpoře zavádění služeb hlídání dětí. To budou hlavní výsledky právě zahájeného projektu Sítě mateřských center o.s. Nové zaměstnání sobě - možnost zaměstnání tobě" (Sobě i tobě).

Projekt Sobě i tobě realizuje Síť mateřských center od února letošního roku. "Vycházíme vstříc současným potřebám rodičů malých dětí. Jednu z velkých bariér při návratu do zaměstnání tvoří nedostatek míst v mateřských školách a jeslích. Proto jim i za současných legislativních podmínek služby péče o děti nabízejí mateřská centra. Tyto aktivity jsme se rozhodli podpořit vzděláváním pečujících osob i příspěvky na úhradu jejich mezd," vysvětluje projektový záměr manažerka Lucie Plešková.

První fázi aktivit projektu Sobě i tobě tvoří motivační seminář, kterého se zúčastní nejméně 150 osob. Ten má rodiče pečující o děti podpořit při jejich snaze o návrat do zaměstnání, naučit je hledat vhodnou pracovní pozici, stejně jako podle čeho si vybírat vhodnou formu sladění rodinného a pracovního života.

Na něj naváže rekvalifikační kurz Péče o děti od 0 do 10 let věku v rozsahu 120 hodin teorie a 50 hodin praxe propojený s individuálním poradenstvím. V neposlední řadě projekt podpoří vytvoření 32 míst na poloviční úvazek. Poskytne totiž mateřským centrům mzdové prostředky pro zaměstnání účastníků kurzu při poskytování služeb souvisejících s hlídáním dětí.

Aktivity projektu probíhají od 1. února 2013 do 31. ledna 2015 v deseti krajích (Jihočeském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém, Středočeském, Ústeckém, Vysočina, Zlínském a v Praze).

Prezidentka Sítě mateřských center Rut Kolínská připomíná nutnost pohotové reakce v oblasti péče o děti slovy: "Už před šesti lety jsme iniciovali vznik nového zákona umožňujícího rozšíření služeb péče o děti. Politici se sice konečně dostali k návrhu paragrafového znění zákona, ale jeho schválení ještě čeká dlouhá cesta. Navíc není jasné, v jaké podobě se podaří zákon schválit. Proto nám nezbývá než najít operativní řešení. Tentokrát jsme dokonce spojili dva problémy - jedněm nabízíme zaměstnání, aby se do něj druzí mohli vrátit."

Kontakt:
Lucie Plešková, lucie.pleskova@materska-centra.cz, 733 540 880
Rut Kolínská, rut.kolinska@materska-centra.cz, 603 271 561

0
Vytisknout
7771

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2013