Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

18. 4. 2013 / Jiří Bátěk

čas čtení 1 minuta

"Nevěřte všemu, co se vám k věření předkládá: Zkoumejte vše a přesvědčujte se o všem sami!"

Jan Amos Komenský

MF Dnes ve čtvrtek 11. 4. 2013 přinesla článek o mariánském sloupu, jenž by se měl téměř po sto letech opět vrátit na Staroměstské náměstí v Praze. V článku jsme se dozvěděli, že sloup strhl "rozvášněný dav" (rozuměj jakási lůza), své obhajoby se samozřejmě ujal i primátor Bohuslav Svoboda.

Přesto v roce 1848 prý městská rada pražská vážně uvažovala o nahrazení mariánského sloupu pomníkem 27 českých pánů a měšťanů stavovského odboje, kteří byli popraveni 21. června 1621 za účast v protihabsburském povstání. Nebyl by třeba tento pomník vhodnějším symbolem historie českého národa?

Proč umělci pražští, v nedávném prezidentském klání tak aktivní, mlčí a k tomuto velmi rozporuplnému aktu se nevyjadřují?

Nedělám si iluzi, že by současná umělecká fronta poukázala na nevhodnost umístění této stavby - památníku české poroby. Svou energii zřejmě již vyčerpali a proč se zatěžovat něčím, v čem nejsou osobně zainteresováni.

Můžeme se však poohlédnout po jiné autoritě. Důstojné a hrdé, která se k mariánskému sloupu jasně vyjádřila. Budeme muset jít však hlouběji do historie, až k T.G. Masarykovi.

"Když Pražané tu sochu odstranili, jsem rád, protože ta socha byla politickou potupou pro nás". (Tomáš G. Masaryk, Cesta demokracie I.)

Myslím, že by tento výrok měl být dostatečným argumentem. Pro zvídavější čtenáře doporučuji např. tyto odkazy:

"Smolný sloup" (spisovatelka Lenka Procházková)ZDE

"K Mariánskému sloupu na Staroměstském náměstí v Praze" (J. Krutina) ZDE

Stanovisko Kulturní rady Církve československé husitské ZDE

 

0
Vytisknout
12590

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2013