Antikomunismus v pojetí Jindřicha Šídla

18. 4. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jindřich Šídlo se zamyslel v Hospodářských novinách nad "primitivním antikomunismem". Nejvíce mne zaujal tento odstavec:

"ODS nikdy nezakládala svůj étos na antikomunismu, ostatně její otec zakladatel a první předseda Václav Klaus se vždy demonstrativně označoval za "nekomunistu" a svá léta za normalizace popisoval jako kombinaci odpoledního tenisu a večerního koncertu Jiřího Stivína v Redutě. To na primitivní antikomunismus opravdu nevypadá. Uvnitř ODS se nikdy dvakrát nedařilo někdejším disidentům - a těch pár, které bychom snad mohli označit za autentické "antikomunisty" (předem se raději omlouváme), už z ODS většinou stejně odešlo: třeba Hana Marvanová, Jana Marcová, Jan Ruml, Stanislav Devátý."

Nevím pořádně, co je nebo byl "étos ODS". Nejspíše bych řekl: rozkraď, co můžeš! Něco o volné ruce trhu alias ruce Viktora Koženého a celé řady současných i bývalých kmotrů. Antikomunismus, který dělá hlubokou propast mezi demokratickou levicí a občanskou společností na jedné straně a komunisty na straně druhé, byl ODS vždycky cizí. Pro Klause a ODS je hlavní dělící čárou ekonomický systém, kde na jedné straně je volná ruka trhu a na druhé straně společnost a stát, přičemž je v zásadě stejně zlá centrálně řízená ekonomika (ČSSR) jako vláda práva a sociálně-tržní systém (Bavorsko). Klaus přirovnával EU k SSSR, mobilizoval proti levici, kde házel dohromady ČSSD a KSČM, bojoval proti občanské společnosti, vládě práva a nevládním organizacím. To byl a je právě ten primitivní antikomunismus, který na jedné straně chválí řadové normalizační občany, nechce dělit společnost na základě předlistopadových postojů, ale sjednocuje ji v jednotě většinového, normalizačního myšlení: ne občanské společnosti, ne demokratické levici, ne vládě práva, ale ano zlodějině, vládě aparátčíků a svazácké ideologii volné ruky trhu bez pravidel (pravidlům se říkalo "přívlastky").

ODS po Klausovi pak trošku přitvrdila a rozjela mašínovskou strunu, třetí odboj, ÚSTR, protože bylo třeba zakrýt přemíru polistopadové zločinnosti, bylo třeba vekslákům a STBákům a kmotrům uvolnit zase pole a dát celému zřízení zase nějaký falešný punc boje za pravdu a dobro a lásku.

Antikomunismus je sporný postoj, ale přesto se k němu hlásím. Některé formy tohoto postoje však považuji za ohavné. Antikomunistou byl např. Hitler. Je tedy naprosto zásadní, proč a z jakých pozic je člověk antikomunistou. Pro mne je antikomunismus jen důsledkem humanismu, důrazu na lidská práva, občanskou společnost a právní stát. A jistěže musím plně souhlasit s tím, že mnoho komunistů k tomuto cíli přispělo, včetně Karla Marxe. Pro mne je antikomunismus odmítnutí systémů, které vytvořily komunistické strany v SSSR, východní Evropě, Číně, v Kambodži, na Kubě atd., ve prospěch západního modelu civilizace, jaký představuje EU. Pro ODS a zejména pro V. Klause je jejich primitivní antikomunismus odmítnutí EU a faktické přihlášení se k systému putinovského Ruska.

Jindřich Šídlo uzavírá:

"A "antikomunismus" je naprosto normální, přirozenou a mnoha lidmi hluboce prožívanou reakcí v zemi, kde vedle sebe stále ještě žijí nepotrestaní zločinci se svými oběťmi. Zpochybňovat to může jen primitiv."

Ta země je ovšem zemí kolaborantů, normalizačních hodnot a primitivního antikomunismu, jak jsem ho právě definoval. Nejspíše proto zločiny minulého režimu zůstaly nepotrestány. Nejspíše proto nový režim založil svou existenci na vekslácích, STBácích a komunistech, kteří převlékli kabáty.

0
Vytisknout
14086

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2013