Byl otec bratrů Carnajevových spolupracovníkem Kadyrovova režimu?

21. 4. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Aniž by byl k dispozici dostatek faktů, objevilo se již mnoho verzí událostí spojených s bostonským atentátem a jeho údajnými pachateli. Na dosti neočekávanou možnost upozornil historik Juan Cole. Na základě analýzy svědectví příbuzných, která zveřejnila americká média, dospěl k závěru, že otec Tamerlana a Džochara Carnajevových Anzar pravděpodobně v minulosti pracoval pro bezpečnostní aparát proruského čečenského režimu klanu Kadyrovových a děti proto raději "uklidil" do USA. (Sám žije v Dagestánu.)

Podle Coleovy verze se bratři přiklonili k radikálnímu islámu v rámci vzpoury proti otci, který je vychovával velmi přísně a sekulárně. Zároveň tím chtěli vyniknout v rámci rodiny, která se podle nich během čečenské války přiklonila na špatnou stranu.

Bylo by samozřejmě předčasné dělat jakékoliv definitivní závěry o případu před tím, než americké úřady vyslechnou Džochara Carnajeva a než proběhne soudní řízení.

Každopádně je dobré mít na paměti, že kdyby existovala zřetelná vazba bratrů Carnajevových na čečenské separatisty, buď by byli s největší pravděpodobností odhaleni již před útokem, nebo by museli takové kontakty udržovat s plným vědomím a zřejmě také souhlasem amerických úřadů...

0
Vytisknout
10483

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2013