OSN odsoudila násilné vyživování hladovkářů v americkém vězení Guantánamo

2. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Kontroverze ohledně vězení v táboře Guantánamo se náhle zintenzivnila poté, co experti OSN odsoudili nucené vyživování tamějších věznů americkými úřady a bývalý právník z Bílého domu se vyjádřil, že útoky bezpilotními letadly se používají jako alternativa k věznění osob, podezřívaných ze spolupráce s al Kajdou.

V americkém táboře Guantánamo odmítá potravu více než 100 vězňů. Čtyři vysocí experti OSN pro lidská práva a Meziamerická komise pro lidská práva požadují ukončení věznění osob v táboře Guatánamo na dobu neurčitou. Požadují, aby byli tito vězni buď obžalováni z nějakého zločinu, aby byli převezeni jinam, anebo aby byli okamžitě osvobozeni.

Tento týden přislíbil Barack Obama, že přece jen splní svůj nesplněný slib, který učinil během prezidentské kampaně r. 2008, že věznici v Guantánamo zruší. Ve věznici je nyní zadržováno 166 osob přesto, že o většině z nich bylo rozhodnuto, že mají být propuštěni. Mezi vězni je i Shaker Aamer, britský občan, který je v Guantánamo vězněn už déle než 11 let.

Obama bude potřebovat podporu Republikánů, má-li se mu podařit uzavřít základnu a vězně přesunout jinam, protože Republikáni ovládají Sněmovnu reprezentantů.

Kritika nuceného vyživování hladovkářů přichází z OSN v době, kdy John Belliger, který pracoval pro prezidenta G.W. Bushe a vypracoval první strategii Bílého domu pro užívání leteckých úderů bezpilotními letadly, obvinil Obamovu vládu, že používá těchto leteckých úderů příliš často, protože si uvědomuje, že věznění osob v Guantánamo je problematické.

Experti OSN vydali prohlášení, podle kterého je nucené vyživování hladovkářů proti mezinárodním lékařským standardům. Jejich prohlášení, které bylo vydáno prostřednictvím úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva, také odsoudilo věznění osob v Guantánamu na dobu neurčitou jako "flagrantní porušení mezinárodního práva o lidských právech, což samo o sobě je krutým, nelidským a ponižujícím zacházením".

V prohlášení se praví: "Podle Maltské deklarace Světového lékařského shromáždění je povinností lékařského personálu v případě, kdy drží lidé hladovku, chovat se eticky a zachovávat respekt pro autonomii jednotlivce a další zásady. Podle těchto zásad je neospravedlnitelné násilím vyživovat osoby v rozporu s jejich informovaným a dobrovolným odmítnutím takového opatření. Hladovkáři musejí být ochraňováni před veškerými formami donucení, a to zejména v tom případě, kdy by byli obětí násilí a fyzického nátlaku.

Zdravotnický personál nesmí používat žádného nátlaku na osoby, které se rozhodly využít extremní alternativy hladovky. Není také přijatelné používat hrozeb nebo násilného vyživování nebo jiného druhu fyzického či psychologického násilí vůči osobám, které se dobrovolně rozhodly zahájit hladovku."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8279

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2013