Princ Charles zaútočil na klimaskeptiky

9. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Anglický princ Charles zaútočil ve svém projevu v St. James's Palace na klimaskeptiky a na podniky nepřátelské ekologii. Kritizoval "korporátní lobbisty" a klimaskeptiky, že proměnili Zemi v "umírajícího pacienta". Zaútočil na podniky, které nepečují o životní prostředí, a srovnal dnešní generaci s lékařem, který se stará o kriticky nemocného pacienta.

"Když pomyslíte na dopad změn klimatu, takhle by měl zasáhnout lékař," řekl princ Charles na shromáždění britských i zahraničních ministrů, podnikatelů a vědců. "Vědecká hypotéza se znovu a znovu testuje až do naprostého zničení, ale lékařství nemůže počkat. Když vidí lékař dítě s horečkou, nemůže čekat na výsledky nekonečných testů. Musí jednat na základě informací, které jsou k dispozici."

Dodal: "Riziko odkladů je tak obrovské, že nemůžeme čekat na dobu, než si budeme absolutně jisti, že pacient umírá."

Princ Charles pořádá v St. James's Palace dvoudenní konferenci pro vědce zabývající se lesnictvím a při této příležitosti ostře kritizoval všechny, kdo brání rychlým krokům proti globálnímu oteplování.

Charles pochválil země, jako je Brazílie, která podniká razantní kroky proti ničení lesů, a Norsko, které nabízí miliardy dolarů rozvojovým zemím, aby chránily své lesy.

Vědci na princově fóru podpořili návrh na daleko větší investice do "velké vědy, která by podpořila integraci a rozšíření monitorovacích sítí globálních tropických pralesů" a "zintenzivnění výzkumu" odolnosti lesů. Asi miliarda lidí na této planetě závisí na lesech svým živobytím a i když se likvidace pralesů zpomalila v zemích, jako je Brazílie, zrychluje se v jihovýchodní Asii a v Africe.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8723

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2013