Británie špehovala zahraniční politiky na summitu G20

17. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Zahraniční politici a představitelé, kteří se v roce 2009 účastnili v Londýně summitu G20, měli z příkazu britských hostitelů "napíchnuté" a monitorované počítače i mobilní telefony. Ukazují to dokumenty, které získal deník Guardian.

Někteří delegáti byli oklamáni a využili interetové kavárny zřízené britskými výzvědnými službami za účelem čtení jejich emailové pošty.

Odhalení přichází v okamžiku, kdy právě ode dneška začíná v Británii summit skuiny G8, jehož se zúčastní všichni, kdo byli v roce 2009 objektem systematického špehování. Je pravděpodobné, že to vyvolá jisté napětí a delegáti budou od premiéra vyžadovat vysvětlení, zda byli v roce 2009 terčem a zda se to bude opakovat.

Špehování má na svědomí služba Government Communications Headquarters (GCHQ), neboli Vládní komunikační štáb - instituce sídlící v Cheltenhamu a navazující na mnohem slavnější tradici expertů, kteří za II. světové války s polskou pomocí v Bletchley Parku rozluštili německé šifrovací kódy.

Toto zjištění podle deníku Guardian vyvolává nové otázky o hranicích špehování, které provádí GCHQ a jeho americká sesterská organizace National Security Agency. Cílem špehování delegátů na jednání skupiny G20 bylo získat výhody při vyjednávání. Hlavním cílem špehování byli dlouholetí spojenci jako Jihoafrická republika a Turecko.

Informace o špehování na summitu G20 předal listu Guardian americký whistleblower Edward Snowden. Z dokumentů vyplývá, že během jednání skupiny G20 v dubnu a v září 2009 používala GCHQ to, co jeden dokument charakterizuje jako "novátorské výzvědné schopnosti" na odposlouchávání komunikací zahraničních delegací.

Součástí špehování bylo:

  • Vytvoření internetových kaváren, kde GCHQ používala program k pronikání do cizích emailů a software, zaznamenávající všechna stisknutí knoflíků na klávesnici. Cílem bylo monitorovat, jak delegáti používají počítačů.
  • Proniknutí do BlackBerrys delegátů a monitorování jejich emailů a telefonních rozhovorů.
  • Zaměstnání 45 analytiků, kteří poskytovali čtyřiadvacet hodin shrnování informací, kdo komu na summitu telefonuje.
  • Zaměření se na tureckého ministra financí a zřejemě i na 15 dalších členů jeho delegace.
  • Získávání zpráv od americké NSA, která se pokusila odposlouchávat telefonní rozhovory ruského prezidenta Dmitrije Medveděva prostřednictvím satelitní komunikace s Moskvou.

Z dokumentů vyplývá, že špehování v zásadě schválil tehdejší labouristický premiér Gordon Brown a získané výzvědné informace byly předány členům vlády.

Jiný dokument, prozrazený Edwardem Snowdenem, zaznamenává systematické úsilí proniknout do jihoafrických počítačů. Dokument se zmiňuje, že se podařilo proniknout do počítačů na jihoafrickém ministerstvu zahraničí, odposlouchávat telefonní rozhovory jihoafrického vysokého komisařství v Londýně a "získat dokumenty včetně brífinků pro jihoafrické delegáty na schůzku G20 a G80. (Jihoafrická republika je členem skupiny G20 a má na schůzkách G8 status pozorovatele.)

Jiný dokument podrobně zaznamenává úsilí specialistů americké NSA, pracujících v Menwith Hill v severním Yorkshiru v Anglii rozšifrovat šifrované telefonní rozhovory z Londýna do Moskvy, které vedl ruský prezident Dmitrij Medveděv a další ruští delegáti.

Další dokumenty zaznamenávají úspěšné pokusy proniknout do BlackBerrys delegátů na summitu G20. Operace trvala nejméně půl roku.

Z dokumentů vyplývá, že zjištění analytiků byla rychle předávána britským zástupcům na summitu G20, kteří tím získali při vyjednáváních výhodu, jíž si jejich spojenci a protějšky nebyli vědomi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8996

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2013