Americký senát prosazuje sankce proti zemím, které pomáhají Snowdenovi

26. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek Senát Spojených států projednával návrh zavést sankce proti jakékoliv zemi, která nabídne azyl Edwardu Snowdenovi. Tento bývalý zaměstnanec zpravodajské služby NSA zveřejnil tajné dokumenty o výzvědných programech zaměřených plošně na veškerou elektronickou komunikaci. Po útěku z Hongkongu, kde se skrýval, avšak byl odhalen, se již měsíc nachází v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremetěvo.

Návrh republikánského senátora Lindseye Grahama požaduje, aby ministerstvo zahraničí spolu s právníky připravilo penalizaci států, které se snaží Snowdenovi pomoci vyhnout se extradici do USA, kde je obviněn ze špionáže. Rozpočtový výbor jednomyslně schválil návrh předložený formou dodatku k zákonu o rozpočtu pro diplomacii a mezinárodní pomoc.

Od okamžiku, kdy dorazil na moskevské letiště, nabídly Snowdenovi azyl Venezuela, Bolívie a Nikaragua. Tehdy se mělo zato, že poletí na Kubu, kam měl zamluvenou letenku. USA zrušily jeho pas a Rusko dosud nerozhodlo, zda mu udělí dočasný azyl, nebo mu umožní odletět do jiné destinace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8260

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2013