Tunisko: Brahmí byl zabit zbraní použitou při předchozím atentátu

26. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Tuniský opoziční politik Muhammad Brahmí byl tento týden zastřelen stejnou zbraní, jako před půl rokem jeho kolega z opozičních sekulárních kruhů Čokrí Bilajd. To naznačuje, že pachatel náleží ke stejné extrémistické islámské skupině, která v únoru spáchala historicky první politický atentát v "demokratických" dějinách Tuniska. V únoru došlo k násilným protestům proti vládě umírněných islamistů a stávce zorganizované hlavní odborovou ústřednou.

Informace o identitě zbraně ráže 9 mm pochází od ministra vnitra Loftího ben Džedúa, který ji dnes zveřejnil na tiskové konferenci v Tunisu.

Džedú také zmínil hlavního podezřelého, příslušníka radikálního islamistického hnutí salafistů Bubakara Hakíma, po němž je již vyhlášeno pátrání kvůli podezření z pašování zbraní z Libye. Brahmí byl podle předchozích informací zasažen celkem čtrnáctkrát. (Tato informace naznačuje, že se patrně jedná o italskou pistoli PX 4 firmy Berretta, dodanou 29. listopadu 2009 Kaddáfího režimu lodí Holandia v počtu 7 500 kusů - ve stejný den, kdy Kaddáfí navštívil Řím, a bez toho, že by proběhla procedura schválení exportu zbraní, protože podle italských zákonů nejsou pistole vojenským materiálem. Pachatel by v tom případě vystřílel do oběti kompletní zásobník zbraně - pozn. KD.)

V centru Tunisu se shromažďují demostranti k pochodu po hlavním bulváru. Na místě je přítomna pořádková policie. Demonstranti skandují "Pryč s vládou Muslimského bratrstva", což odkazuje na spojení vládnoucích umírněných islamistů strany Ennahda s panarabským muslimským bratrstvem. Zatímco sekulární strany vyzývají ke svržení islamistické vlády, příznivci Ennahdy svolávají demonstrace po večerních modlitbách.

Brahmí náležel k sekulární a arabskonacionalistické straně Lidová fronta, kterou dříve vedl zavražděný Bilajd.

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes odsoudila "zbabělé zabití" Brahmího.

V Tunisku jsou dnes zavřené obchody a banky, protože se očekává pouliční násilí. Všechny lety byly zrušeny kvůli stávce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6943

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2013