Tunisko: Vlna protestů po vraždě opozičního politika

26. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisíce lidí vyšly do ulic tuniských měst, aby protestovaly proti zavraždění opozičního politika Muhammada Brahmího, k němuž došlo v hlavním městě. Tyto události hrozí rozvrátit přechod k demokracii v rodišti Arabského jara.

Brahmí, který byl lídrem opoziční strany Lidové hnutí, byl zastřelen před svým domem před očima manželky a nejmladší dcery. Šlo o druhou vraždu opozičního politika během letošního roku, pět měsíců po zabití Čokrího Belajda, prominentního sekulárního poslance.

Brahmí byl členem Národního ústavodárného shromáždění, které dokončuje návrh nové tuniské ústavy. Jeho strana je členem levicové koalice Lidová fronta, jejímž členem byl také Belajd.

Smrt Belajda, první politická vražda tohoto druhu v Tunisku, zemi šokovala a vedla k rozsáhlým protestům. Jeho pohřbu se zúčastnil milion osob. Brahmí byl důrazným kritikem vládnoucí strany Ennahda, která zastává umírněnou islamistickou linii a která je součástí vlády nastolené po svržení bývalého prezidenta bin Alího.

Mezitím se prohloubily rozpory mezi sekulárními proudy opozice a islamisty. Sekularisté teď viní vládnoucí umírněné islamisty, že nedostatečně důrazně zakročují proti extrémistům, kteří páchají politické vraždy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9840

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2013