Firma Google se snaží ignorovat britské zákony o soukromí, varují aktivisté

20. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

Aktivisté usilující o dodržování osobního soukromí odsoudili firmu Google. Na jejich kritiku, že Google analyzuje obsah uživatelských emailů na google mail pro marketingové účely, reagovala firma Google, že prý britské zákony pro ni neplatí.

V reakci na právní dokumentaci, kterou vypracovala skupina britských uživatelů, kteří chtějí firmu Google žalovat, konstatovala firma Google, že žaloba prý musí být podána v Kalifornii, kde má Google ústředí, a odmítla přijmout žalobu v Británii. Google plánuje zpochybnit právo britských uživatelů jejích služeb žalovat Google v zemi, kde žijí a kde používají služby firmy Google.

Google také odmítl stížnosti britských uživatelů jako "nevážné". Firma tvrdí, že informace o tom, jaké stránky si uživatel internetu otevře, nejsou chráněny jako "osobní informace", ani v těch případech, kdy jde o sexualitu či o uživatelovo zdraví.

Nick Pickles, ředitel organizace Big Brother Watch, zdůraznil: "Je hluboce znepokojující, že firma, která má miliony britských uživatelů, drze tvrdí, že se nepovažuje vázána britskými zákony. Regulační orgány musejí zintenzivnit svou činnost a zajistit, aby v případech, kdy jsou občané ilegálně sledováni proti jejich přání, byla firma, která drze porušuje jejich soukromí, pohnána k odpovědnosti.

Žalobu na Google připravuje skupina více než 100 britských uživatelů počítačů Apple. Jmenuje se "Uživatelé Safari proti tajnému sledování firmy Google". Tito aktivisté požadují od firmy Google odškodné. Tvrdí, že Google protizákonně porušil jejich právo na soukromí tím, že se vyhnul preferencím v browseru v iPhonech a iPadech firmy Apple a instaloval do nich sledovací cookies bez povolení uživatelů.

Firma Google byla nucena ve Spojených státech v červnu 2012 zaplatit rekordní pokutu ve výši 22,5 milionu dolarů poté,m co americká Federální obchodní komise vyšetřovala způsoby, jímž Google používá cookies proti milionům amerických spotřebitelů. Google pokutu zaplatil, avšak nepřiznal vinu.

Firma Google potvrdila americké Federální kontrolní komisi, že se skutečně vyhnula ochraně, která je vestavěná do browseru Safari v iPhonech a iPadech a sledovala jejich uživatele prostřednictvím své reklamní sítě DoubleClick, aniž by od nich k tomu získala explicitní souhlas. Tato praxe byla objevena v únoru 2012, avšak Google odmítl sdělit, jak dlouho jí zneužívá. Hromadná žaloba v této věci byla proti firmě Google podána v únoru 2012.

Judith Vidal-Hall, bývalá editorka jednoho časopisu, uvedla, že je šokována: "Postoj firmy Google vůči zákonu je stejný jako její postoj vůči daním: je ochotna respektovat zákony či platit daně jen na domácí půdě. Nerespektují soukromí zákazníka a nerespektují ani naše zákony."

Případ má přijít k jednomu anglickému soudu v říjnu.

Google je v současnosti už terečem soustředěné kritiky od evropských regulačních orgánů ve věci soukromí uživatelů. Francie firmě dala lhůtu do konce září, do kdy Google musí změnit svůj postoj vůči soukromí uživatelů tak, aby to respektovalo francouzské zákony, a Španělsko žaluje Google za šest typů porušování soukromí zákazníků.

Protitrustové regulační orgány v Evropě také vyjednávají s firmou Google, aby omezila to, co charakterizují jako protekci pro své vlastní výrobky jako Google Shopping, jimž Google dává ve vyhledávačích přednost před konkurencí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6289

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2013